El Mercat Colón, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat de València que compta amb cent anys d’història dedicada a la gastronomia i a l’alimentació, presenta el seu programa d’activitats culturals i gastronòmiques que tancaran l’any de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible en este 2017, després de la seua designació per l’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) a l’octubre del passat any. Tallers amb els xefs i comerciants del Mercat Colón, receptes de cuina saludable, xarrades i una nova decoració temàtica amb aliments de proximitat seran
els protagonistes dels tres últims mesos de l’any en el mercat.

Tallers de cuina i producte

Del 18 d’octubre al 16 de desembre, 100 adults podran participar de forma gratuïta en tallers de cuina saludable impartits pels comerciants i restauradores del Mercat Colón. Els germans Varea de Carnes Varea donaran el tret d’eixida el mateix 18 d’octubre amb un taller sobre la importància de la qualitat de la carn en la dieta saludable.

Posteriorment, el 6 de novembre, Steve Anderson i l’equip de cuina de Dt. Khin Cafè oferiran un taller sobre llegums i llavors quasi desconegudes i la seua importància per a l’alimentació, i el 18 de novembre, Luis Lázaro, responsable de la peixateria del mercat, Martín y Mary, ensenyarà a 20 afortunats a obrir ostres i coure peix de forma saludable.

El 28 de novembre serà el torn de Toni Padial, cap de cuina de Canalla Bistro, que
oferirà el taller de cuina saludable “De l’horta a la cuina”, i Diego Laso, de Momiji, tancarà el cicle de tallers saludables a la fi del mateix mes. Cadascun dels tallers compta amb 20 places gratuïtes a les quals es podrà accedir a través de les xarxes socials del Mercat Colón.

A més el mercat oferirà quatre tallers de cuina saludable per a xiquets a partir de 7 anys, en diferents sessions durant els mesos de novembre i desembre i amb un total de 60 places.

Xarrades amb experts en alimentació saludable

Durant els mesos d’octubre, novembre i desembre el Mercat Colón rebrà a diversos nutricionistes i experts en alimentació, que oferiran xarrades gratuïtes relacionades amb la dieta saludable i l’alimentació sostenible. Ànima Palau Ferré, presidenta del CGDNE (Consell General de Dietistes-Nutricionistes d’Espanya) i del CODiNuCoVa (Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana) parlarà d’ètica i estètica en l’alimentació; la nutricionista Eli Escorihuela ensenyarà als assistents a elaborar del tupper perfecte per al treball, i dos dels responsables de la Fundació Navarro, la seua directora Lupe Martín i el cuiner de la institució, Lluís Penyafort juntament amb la nutricionista
Sara Aguilar, compartiran els seus coneixements sobre paisatgisme i gastronomia i els menús escolars ecològics per a un planeta verd.

Els aliments prenen el Mercat Colón

Des d’ara i de forma indefinida, les baranes i escales del Mercat Colón comptaran amb una decoració temàtica inspirada en la dieta saludable i l’alimentació sostenible i de proximitat.

A més, està previst repartir receptes saludables entre els clients del mercat i promocionar l’alimentació sana i sostenible mitjançant informació en paper, menús de migdia i una nova app del Mercat Colón que veurà la llum a la fi del mes d’octubre.

En 2016, l’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i la ciutat de València van signar un acord per a lluitar contra el fam i el desaprofitament d’aliments i millorar la nutrició en zones urbanes, i després d’un procés de votació, València va ser designada per a organitzar la Trobada Anual i Cim d’Alcaldes del Pacte de Milà de 2017 que tindrà lloc del 19 al 21 d’octubre de 2017.