Bétera es prepara i espera l’acte principal de les seues festes grans, el pròxim 15 d’agost, i que comença amb la tradicional despertà que convoca a tots veïns i veïnes i cursiosos per a anar a l‘Hort de les Alfàbegues‘, d’on parteix l’espectacular i singular processó, amb un total de 16 plantes -8 per cada obrera- de quasi tres metres d’altura. Precisament, un dels majors secrets és l’altura de la gran protagonista: la citada planta que cerca i necessita calor, literalment parlant.

L’anhelat rècord d’altura de les famoses alfàbegues‘ no va poder aconseguir-se l’any passat, 2’84 metres va ser al final la marca obtinguda, que va superar amb escreix el de l’any anterior (amb 2,50 metres). I enguany…

I tot, amb un dedicat i acurat treball diari dels mestres alfabeguers.

I a l’espera d’una celebració, que segons algunes investigacions recents portaria celebrant-se, més de 400 anys, amb el seu origen en antics rituals de fertilitat. Consta, en tot cas, que entre els segles XIII i XIV ja es cultivaven alfàbegues. De fet, s’han trobat alfabeguers islàmics, datats per aqueixes dates. Una festa, que forma part de les tradicions i cultura valenciana i que en aquest municipi de la comarca de Camp de Túria esperen amb il·lusió.

Una festa integradora i que pretén que l’olor que desprenen les alfàbegues arribe a altres racons de la Comunitat Valenciana i altres punts de la geografia.

I és que, cada vegada és més gent la que no vol perdre’s i sent curiositat per a conèixer-la de prop.

15 d’agost una data, en la qual el termòmetre i el calendari estaran marcats en roig, però Bétera ho farà de verd.