Alertan de una oleada de robos en el centro de Valencia
Luis González

Viure en l’Eixample ja no és el que era. Almenys 18 robatoris i saquejos en quatre mesos són els que han comptabilitzat els veïns d’aquest cèntric barri de València. El modus operandi és sempre el mateix: actuen els caps de setmana, obrin la porta de l’habitatge o la rebenten i només agafen diners i joies.

Així ho arrepleguen els testimoniatges del diari Las Provincias on s’ha denunciat el temor que hi ha entre els veïns. La situació de pànic és tal que ja ha arribat al Ajuntament de València.

La portaveu del Grup Popular, María José Catalá, ha demanat la posada en marxa urgent d’un operatiu policial. En una reunió recent, Catalá ja va sol·licitar a la delegada del govern un increment de la Policia Nacional en els barris en els quals s’estava registrant augments preocupants de la delinqüència com en Orriols i Torrefiel.

Així mateix, la popular ha explicat que la falta de policies en l’Eixample ha provocat que els veïns hagen creat grups de Whatsapp per a alertar-se els uns als altres sobre qualsevol incidència. “És molt preocupant perquè posa de manifest que aquesta inseguretat està alterant la tranquil·litat i el benestar d’aquests barris“.

Una dels panys forçats en un dels saquejos en l’Eixample.

ROBATORIS A MENORS EN GRAN VIA I ELS PONTS

A més dels saquejos en domicilis, els veïns han alertat d’un segon tipus de robatoris. Aquests s’estan produint en la mateixa Gran Via Marquès del Túria i els ponts del centre i l’Albereda. La majoria són atracaments a menors d’edat en els quals se’ls demana tot el que porten damunt.

Segons els testimoniatges, els atracadors amenacen als joves amb agressions a canvi de portar-se els diners. Aquest fet ha obligat al fet que alguns pares s’organitzen amb passejos pel barri per a evitar així aquest tipus de delictes.

EL PP DEMANA MÉS POLICIA A les CALLES

Davant aquestes situacions, Catalá ha exigit al govern municipal que “prenga interès per aquesta situació i actue amb rapidesa”. La portaveu popular ha lamentat que Ribó i el PSPV hagen reducció al mínim els efectius de l’Eixample. “La presència d’aquests agents de proximitat als carrers reduïa i prevenia la comissió d’actes delictius”, ha declarat.

María José Catalá ha destacat l’important treball que realitzen les Forces i Cossos de Seguretat. No obstant això, ha recordat que se’ls deu dotar de més efectius i mitjans tant per part del Ministeri d’Interior com de l’Ajuntament de València.

Igualment, ha demanat que l’Ajuntament prioritze i amplie al màxim els processos d’oposicions en la Policia Local. “València ha perdut els últims anys més de 300 agents. També s’ha eliminat, pràcticament, la Policia de Barri que tenia una gran eficàcia per a prevenir la comissió de delictes”.