ciberataques

El responsable de ciberseguretat de la tecnològica Sothis, Alejandro Aliaga, alerta sobre un increment dels ciberataques en línia amb la tendència dels últims anys, en els quals es ve registrant una major activitat i sofisticació de la ciberdelincuencia. Per a Aliaga, enguany “el ciberdelicte s’anirà professionalitzant”.

Els criminals cibernètics estan adoptant “les millors pràctiques del món empresarial amb el clar objectiu d’augmentar l’eficiència de les seues ciberataques per a aconseguir un retorn econòmic”. Amb la finalitat de cercar una optimització dels ciberataques, els delinqüents de la xarxa ofereixen serveis “end-to-end” que abasten des del propi disseny del malware fins a altres serveis de valor afegit com el blanqueig de capitals, assenyalen des de Sothis. Esta companyia és membre de Csirt.es, el fòrum que agrupa a reconeguts equips espanyols de resposta a incidents de seguretat, com el de la Policia o la Guàrdia Civil, entre uns altres.

En la ciberdelincuencia també hi ha “tendències”, segons l’expert. L’acció estrela l’any que s’acaba de tancar ha sigut el segrest virtual d’informació, els denominats atacs de ransomware; un programari maliciós que en infectar els equips dóna al ciberdelincuente la capacitat de bloquejar dispositius des d’una ubicació remota i encriptar arxius i información.

Treballadors de Sothis Paterna.

Tant o més incidència que el ransomware tindrà el cryptojacking, amb la finalitat de minar criptomonedas a través de la vulneració d’equips i dispositius IoT (Internet of Things). Es consumeixen així recursos energètics i computacionals d’ordinadors aliens per a aconseguir beneficis de forma fraudulenta. És una amenaça que no afecta directament a la informació dels usuaris, però sí a la capacitat de processament i pot comprometre les capacitats del dispositiu afectat.

Una tercera tendència que es confirmarà a l’alça és l’anomenat phishing, l’enviament de correu electrònic suplantant la identitat d’una persona o empresa per a aconseguir dades de comptes bancaris o claus d’accés. Son ataques que continuaran evolucionant i s’aniran enfocant cada vegada més a persones amb responsabilitat en la presa de decisions en les organitzacions i amb accés a recursos financers, ja que la principal motivació del ciberdelincuente és “rendibilitzar el seu negoci”, apunten des de Sothis.

La Cala Ambolo de Jávea entra en las 50 mejores playas de Europa