Els pressupostos generals de l’ajuntament d’Albal per a 2018 es van aprovar en la sessió plenària extraordinària del passat dimarts, amb el suport dels regidors socialistes i de Compromís, i el vot en contra de Som Albal, Ciutadans, Avant i Partit Popular.

La xifra de despeses i ingressos per a enguany ascendeix a 10.653.317 euros, un 14,48% més que en 2017. La principal novetat que arrepleguen els comptes municipals és l’eliminació total del deute, que fa tan sol un any era de 2,5 milions d’euros. Aquest fet va a permetre al consistori albalense afrontar importants projectes en el futur immediat que requereixen un finançament extraordinari, com pot ser la construcció de la futura estació de tren en el municipi.

En l’apartat d’ingressos destaca la congelació per segon any consecutiu de les taxes i impostos municipals, mantenint al seu torn l’eliminació d’algun d’ells, com la taxa de fem que es va eliminar en 2016. Com a partida extraordinària es preveu un ingrés de 940.000 euros amb la venda d’algunes parcel·les municipals.

Quant a les despeses, destaca l‘augment de les inversions, que creixerà en un 438% respecte a l’any anterior, arribant en 2018 a una mica més d’1,5 milions d’euros. Aquesta partida es destinarà a projectes d’especial rellevància per al municipi, com són més de 900.000 euros per a l’expropiació i el condicionament dels terrenys de la futura estació de tren, 300.000 euros per a la remodelació de la piscina municipal del complex esportiu de Santa Ana, així com altres inversions de menor quantia com 25.000 euros per a l’adequació del mercat municipal, 15.000 euros en l’adaptació de l’ajuntament vell en un centre coworking o 20.000 euros per a l’adquisició de dos nous vehicles per a la brigada municipal d’obres.

Més enllà de les inversions, cal subratllar l’augment en un 43% de la partida destinada al servei de manteniment dels parcs municipals, el creixement dels quals en el municipi és continu en els últims anys.

Augmenta al seu torn el capítol 1 de despeses de personal en 104.303 euros, en preveure’s la creació d’un lloc de Tècnic d’Administració General, un d’Encarregat de la Brigada Municipal i la reclassificació de tres places de policia local, que en compliment de la nova legislació passaran de ser considerats de C1 a grup B.

La portaveu socialista i responsable municipal d’Hisenda, María José Hernández, va destacar en la defensa del pressupost “l’extraordinari moment en el qual es troben els comptes municipals, en una situació d’absoluta estabilitat i solidesa, sense deute, pagant a proveïdors en 37 dies de mitjana, mantenint serveis sense pujar impostos i abordant grans inversions vitals per al present i futur d’Albal, a més de consolidar l’accent social de la gestió del govern municipal destinant 658.000 euros en prestacions bàsiques, d’acció social i d’assistència a dependents”.

Per la seua banda, els grups de l’oposició van justificar el seu vot en contra en apreciar “despeses en partides supèrflues i falta d’ambició”, segons el Partit Popular, o veure’ls “gris i mediocres”, segons la Coalició Avant. Així mateix Som Albal els va qualificar de “més interessants i ambiciosos que l’any anterior”, encara que va votar en contra al no incloure un estudi de viabilitat de municipalización del servei de parcs i jardins i per la inversió en la piscina municipal.