El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha presentat este dimarts l’acord de col·laboració entre l’Ajuntament de València i el València CF. per a la promoció i suport de la Festa de les Falles i de la labor del sector faller. Segons este acord, el València CF durà a terme diferents iniciatives de promoció de les Falles i la cultura local durant la temporada 2020/2021 del Campionat de Lliga de Primera Divisió.

L’estadi de Mestalla ha acollit la presentació de l’acord, en el qual han participat el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, i el president del València CF, Anil Murthy. Tal com s’assenyala en l’acord, l’objectiu d’esta iniciativa conjunta és «donar suport a la cultura local i al col·lectiu Faller, tan directament afectat per la crisi del COVID-19, i conjuminar sinergies entre el València CF i l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Cultura Festiva, per a la promoció de les falles i el suport als Gremis Fallers de València, Alacant i Borriana».

La iniciativa es desenvoluparà al llarg de la temporada esportiva 2020/2021, i consisteix al fet que el club valencià entregarà, com el regal institucional que habitualment atorga als clubs visitants, una peça d’artesania fallera elaborada pels artistes fallers valencians.

El Ayuntamiento y lo Valencia CF suman esfuerzos para apoyar al sector fallero

Cost dels ninots

Segons va avançar Vive Las Fallas, l’aportació econòmica de l’Ajuntament serà de 14.300 €. Dels quals 5.720 € aniran destinats, a la confecció de les parelles de ninots, per a aquest exercici 2020, que coincidirà amb els 8 partits que es jugaran a Mestalla, corresponent de l’import a la confecció dels ninots per als 11 partits, que es jugaran a casa, en l’exercici 2021. Sent l’aportació del València c.f de 7.700€.

De cada ninot, de temàtica futbolística, es realitzarà una còpia, que es quedarà en el Museu del València CF, encara que és probable que es faça coincidir amb l’Exposició del Ninot i es puguen mostrar abans. El cost valorat de la parella de ninots ascendeix a 1.100 €, l’Ajuntament aporta el 65% del cost, que seria en aquest cas 715 € per la parella.

un ninot del fútbol
El Ayuntamiento y lo Valencia CF suman esfuerzos para apoyar al sector fallero

Propostes realitzades 

Galiana i Anil han explicat que per a cada partit de la temporada 20/21 es crearà una peça artística única, que es produirà per duplicat, de manera que una s’entregarà al club visitant com a obsequi, i l’altra serà exposada al Camp de Mestalla, en el marc del Forever Tour. A més, cadascuna de les segones unitats podrà ser utilitzada per la Regidoria de Cultura Festiva per a les activitats que es consideren oportunes.

Després de la convocatòria realitzada entre els tres principals gremis, València, Alacant i Borriana, es van rebre 37 propostes d’artistes fallers: 20 propostes del Gremi de València; 8 del Gremi de Borriana; i altres 9 del Gremi d’Alacant. D’elles, i tal com estableix l’acord entre el club esportiu i l’Ajuntament, s’han triat 20 esbossos: 19 corresponents als 19 partits de la Lliga que es disputaran al Camp de Mestalla durant la temporada 20-21; i un esbós més per al primer partit de la Copa de S. M. el Rei.

El regidor de Cultural Festiva, Carlos Galiana, ha explicat que, per part de l’Ajuntament, s’havien suggerit les següents proporcions per a l’elecció dels esbossos: 2 realitzats per artistes autors de Falles Municipals (per als partits que es disputaran amb Levante UD i Vila-real CF el mes de març 2021), 8 realitzats per artistes pertanyents al Gremi de València, 5 realitzats per artistes del Gremi de Borriana, i altres 5 del Gremi d’Alacant. Finalment, s’ha acordat esta distribució, amb l’única excepció que seran 9 els artistes del Gremi de València (s’inclou el partit València CF / FC Barcelona) i 4 els de Borriana (el partit València CF / Atlètic de Madrid). En el cas del Gremi d’Alacant (el partit València CF / Reial Madrid).