Miles de agricultores valencianos toman el centro de Madrid en defensa del trasvase Tajo-Segura
Isaura Navarro encabeza la protesta en defensa del trasvase ante el Ministerio de Transición Ecológica. / PSPV

Milers de persones s’han manifestat aquest matí en el centre de Madrid en defensa del transvasament Tajo-Segura. La concentració ha tingut lloc davant el Ministeri per a la Transició Ecològica, al costat del Passeig de la Castellana.

Entre els manifestants han assistit centenars d’agricultors de València, Alacant, Múrcia i Almeria. Molts d’ells han arribat a la capital per tren encara que uns altres també ho han fet pels seus propis mitjans. Donada l’alta demanda d’assistents, Madrid ha hagut d’habilitar més d’un centenar d’autobusos per a traslladar als manifestants fins a la concentració. A més de la marea humana que ha defensat el transvasament, la protesta ha comptat amb 50 camions i tractors autoritzats.

El Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura (Scrats) ha sigut el responsable de la convocatòria. Aquests han protestat contra la retallada del transvasament que arreplega el nou pla hidrològic 2022-2026 del Ministeri. Segons aquest document, el cabal introduït reduirà l’aigua disponible en tota la zona de la conca del Segura. Per això, els agricultors assenyalen que aquesta maniobra suposarà la ruïna de l’horta amb la conseqüent pèrdua de milers d’ocupacions.

PSPV, COMPROMÍS, PP I VOX UNITS EN LA DEFENSA DEL TRANSVASAMENT

La protesta ha comptat amb el suport de l’oposició del Govern central: PP i Vox. A més, també ha mobilitzat al PSOE de València i Múrcia. Des de la Generalitat ha assistit la consellera d’Agricultura i Emergència Climàtica, Isaura Navarro; el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes; i l’el secretari autonòmic de Transició Ecològica, Francisco Candela.

Altres representants polítics que s’han sumat a la protesta han sigut el senador Carles Mulet; el portaveu i diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví; i el líder del PPCV, Carlos Mazón.