Comença l'horari d'estiu i amb açò una àmplia gamma de beneficis econòmics.

En la matinada d’aquest pròxim diumenge tindrà lloc, de nou, el canvi d’hora a Espanya. Aquest esdeveniment ve per excel·lència ocorrent des d’anys històrics. La primera vegada que es va aplicar va ser durant la I Guerra Mundial, seguit amb la Crisi del Petroli en 1973 on es va reprendre el seu ús.

Un dels quals va suggerir aquest fet, que ve ocorrent tots els anys l’últim diumenge de març i d’octubre, va ser Benjamin Franklin, un dels pares fundadors d’Estats Units. Franklin va enviar una carta al diari Le Journal de París en la qual va plantejar dur a terme una sèrie de mesures per a l’estalvi energètic.

El canvi d’horari d’aquest diumenge és ben acollit per la societat malgrat comptar amb una hora menys de somni endarrerint-se les agulles del rellotge una hora, per la qual cosa les 2:00 es convertirà en les 3:00. Segons afigen fonts, el temps de llum diürna a les vesprades beneficia al comerç, activitats esportives i altres pràctiques després de la seua jornada laboral però aquesta pot presentar dificultats a l’agricultura i altres càrrecs laborals que depenen del temps d’exposició a la llum solar.

El canvi d’hora té els seus defensors i detractors. José Díaz Canseco, membre de la Comissió Nacional per a la Racionalització d’Horaris Espanyols, explica a La Vanguardia “el que està constatat és que el cos, de mitjana, tarda tres dies a adaptar-se a les noves condicions. Hi ha persones que poden tardar dues setmanes”.

Els principals afectats són les persones majors i els xiquets. Els experts recomanen no modificar radicalment les rutines diàries ja que tant jubilats com a xiquets podrien sentir-se cansats, sobretot a l’hora de despertar-se o d’anar-se a dormir.

A dia de hui s’ha convertit en un fet significant per les millores econòmiques que suposa.

Segons estimacions de l’Entitat Pública Empresarial del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç (IDAE) en el nostre país l’estalvi de llum és d’un 5%. Tenint en compte que el consum mitjà d’una família espanyola és de 3200 kWh, l’estalvi seria de més de 6 euros per llar. IDAE recomana que fent un ús intel·ligent d’il·luminació en les llars pot arribar a permetre un estalvi de fins a 100 euros a l’any.