Así se ha vivido el homenaje de Estado a las víctimas del coronavirus
El Rey y la Princesa de Asturias junto a Hernando Fernández Calleja y Aroa López Martín en el momento de la ofrenda.

Els Reis Felipe i Letizia, en companyia de les seues dos filles, han presidit un emotiu homenatge en record a les més de 28.000 víctimes del coronavirus. L’acte ha tingut lloc en el Palacio Real on s’ha honrat als morts i s’ha lloat el treball dels sanitaris.

L’acte ha començat amb l’arribada de les autoritats al Pati del Príncep. Allí el president del Govern, Pedro Sánchez, ha sigut el responsable de rebre a la Família Reial. A continuació s’ha saludat a les autoritats principals entre els quals es trobaven responsables del Parlament Europeu, de l’OTAN i de l’OMS, entre molts altres.

No han faltat tampoc els presidents autonòmics entre els quals es trobava el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. A més, han assistit expresidents del Govern com José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy.

La Familia Real es recibida por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez. / FOTO: CASA REAL

ABSÈNCIA DE VOX, ERC, BIILDU, BNG I LA CUP

Dels partits de l’oposició s’ha vist al líder del Partit Popular, Pablo Casado, i al cap de Podemos, Pablo Iglesias, entre altres. No obstant això, no hi ha hagut representació per part d’ERC, Bildu, el BNG i la CUP per veure l’acte com un “blanqueamiento” de la monarquia.

A més, també s’han absentat els líders de Vox. El partit de Santiago Abascal ha considerat l’acte com una “cerimònia exculpatòria” del Govern i ha acusat l’Executiu de Sánchez de “ocultar” la vertadera xifra de morts.

La Familia Real al inicio de la ceremonia. / FOTO: CASA REAL

VESTITS NEGRES, DISTÀNCIA SOCIAL I ÚS DE MÀSCARES

L’acte ha estat marcat pel color negre en els vestits dels participants, incloses la Princesa d’Astúries i la Infanta Sofia. A més, s’han guardat les distàncies de seguretat mentre totes les autoritats han portat màscara durant l’acte.

Després de les salutacions, Don Felipe i Donya Letizia, acompanyats per Leonor i Sofia, han entrat en la Plaça de l’Armeria. Allí han ocupat el seu lloc d’honor en el cercle on ha sonat l’Himne Nacional.

La periodista Ana Blanco ha actuat com com a mestra de cerimònies. Aquesta ha donat la benvinguda i ha va encendre el pebetero donant pas a les declaracions institucionals. A continuació, ha donat començament la cerimònia d’homenatge i de reconeixement a la societat.

LEONOR SE SUMA Al REI EN L’HOMENATGE

La Princesa d’Astúries ha acompanyat al seu pare i als representants de víctimes i sanitaris fins al pebetero. Allí han depositat roses blanques abans de produir-se l’ofrena de la resta d’autoritats. Durant aquest moment s’ha escoltat el rèquiem de Samuel Barber. També ha sonat la “Canción del espíritu” de Johannes Brahms, interpretada per l’orquestra de Ràdio Televisió Espanyola.
Su Majestad el Rey y Su Alteza Real la Princesa de Asturias momentos antes de hacer la ofrenda. / FOTO: CASA REAL.

“TENEMOS LA OBLIGACIÓN MORAL DE RECORDAR A LOS FALLECIDOS”

“Sin duda, hemos contraído una obligación moral y un deber cívico”, ha avanzado Felipe VI. “La obligación moral de reconocer, respetar y recordar siempre la dignidad de los fallecidos y especialmente el espíritu de esa generación admirable de españoles. Y el deber cívico de preservar e impulsar los mejores valores que fundamentan nuestra convivencia”.

“Esa deuda moral y ese deber cívico nos obligan y comprometen a todos. Pongamos juntos, pongamos unidos toda nuestra voluntad, nuestra capacidad, todo nuestro saber, todo nuestro esfuerzo y empeño para poder mirar hacia el futuro con confianza y con esperanza. Y hagámoslo desde el respeto y el entendimiento”, ha señalado.

El acto, de corta duración, ha finalizado con la interpretación del poema “Silencio”, de Octavio Paz. Tras esto ha tenido lugar un minuto de silencio por los fallecidos durante la pandemia.

El Rey durante su intervención. / FOTO: CASA REAL

CACEROLADA CONTRA EL GOBIERNO

Al margen de lo sucedido en el interior del Palacio Real, cerca de una veintena de personas han acudido a la entrada. Allí se han congregado para aplaudir a los Reyes a su llegada. Además, han utilizado sus móviles para reproducir sonidos de caceroladas que han ido dirigidas a Pedro Sánchez. También ha habido gritos contra Pablo Iglesias al que se han dirigido como “asesino” tras su salida del homenaje.

VÍDEO COMPLETO DEL HOMENAJE