(Pablo Viñado).- Un “superdiumenge electoral” sembla cada vegada més a prop. Les paraules del ministre de Foment, José Luis Ábalos, sobre la possibilitat de celebrar eleccions Generals, autonòmiques i europees en una sola data ressonen avui, més si cap, després de la celebració de les eleccions andaluses.
«Res és descartable», afirmava el secretari d’Organització del PSOE el passat 19 de novembre en ser preguntat per la possibilitat d’aquesta cita sense precedents en la història de la democràcia espanyola.
La data més esmentada per a donar cabuda a aquest dia històric seria el pròxim 26 de maig, i tantes són les veus que advoquen per la seua conveniència com les que oposen. Entre aquestes últimes, les de barons del PSOE com Emiliano García-Page, qui rebutjava la mesura al·legant que els ajuntaments i presidents autonòmics “tenen dret al fet que es puga valorar el seu treball, per a bé o per a mal, d’una manera aïllada a la situació conjuntural a la qual viu el país».
La veritat és que, d’acabar donant-se aquesta circumstància, els espanyols estalviaríem una suma important de diners. I és que… es poden imaginar quant costen unes eleccions?
Segons va publicar Eldiario.es fa dos anys, les eleccions de desembre de 2015 van costar prop de 130 milions d’euros. D’aquells 130 milions, afig el mitjà d’Ignacio Escolar, “48 van ser a Correus (vot per correu i buzoneo o propaganda electoral); 12,8 a escrutini i difusió de dades; 12,5 a logística”. Els 55 milions restants, d’altra banda “van ser despeses per a les administracions públiques” en els quals es va incloure el cost del desplegament de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, que va ser de 13 milions d’euros.
Però això no és tot: a aquesta xifra cal sumar-li la despesa dels partits, el finançament dels quals és públic en gran part. En les mateixes eleccions de 2015, el PP va gastar més que ningú (12,7 milions), seguit del PSOE (9), Ciutadans (4), Podemos (2,9) i, finalment, IU (2). La suma de la despesa de tots els partits va ascendir a prop de 31 milions d’euros.
D’aquesta manera, sumant despeses de logística a despeses particulars dels partits, el total ascendiria a 160 milions d’euros. Una xifra que va ser molt similar en les següents eleccions, les del 26-J de 2016 i que es preveu de la mateixa manera per a les previstes per a l’any vinent.
Los políticos valencianos reaccionan ante las elecciones andaluzas