(Pablo Viñado).- Hui es celebra el Dia Mundial de la SIDA, una malaltia que, malgrat estar controlada en molts llocs del món, continua sent hui dia una amenaça per a milions de persones. Segons dades de l’ONU, 37 milions de persones a tot el món viuen amb el VIH, la xifra més alta fins al moment, encara que una quarta part desconeix que té el virus.
Aquesta dada, no obstant això, és molt desigual segons territoris. A Amèrica del Nord i Europa occidental i central, el 85% de les persones que viuen amb el VIH coneixen el seu estat serològic, i a la regió més afectada pel VIH, Àfrica oriental i meridional, el 81%. Ara bé, a Àfrica occidental i central aquesta xifra es redueix a tan sols el 48%, i a Orient Mitjà i Àfrica septentrional al 50%.
A Espanya encara es detecten 4.000 nous casos a l’any, i si ens centrem en la Comunitat Valenciana, només en 2017 es van detectar 476 casos, la qual cosa vol dir que més d’una persona al dia va ser diagnosticada amb VIH. La franja d’edat amb més pacients és la dels 20 als 54 anys, i la més alta, amb més persones afectades, és de 20 a 29.
Tot i això, els experts afirmen que, per primera vegada en els 37 anys d’existència d’aquesta pandèmia global, estem en condicions d’acabar amb el virus en l’horitzó de 2030.
Tal com assegura l’organització ONUSIDA, saber el teu estat de VIH és un punt de partida essencial per als serveis de tractament, prevenció, atenció i suport relacionats amb el VIH. Les persones que reben un resultat positiu en les proves del VIH han de tractar-se immediatament amb medicaments antiretrovirals perquè puguen viure en bon estat i, per descomptat, evitar la transmissió del virus. No hem d’oblidar que, a 1 de desembre de 2018, les esperances per a un malalt de SIDA són millors que mai.
Alarma en el campo valenciano ante el crecimiento de las naranjas africanas