En el marc del 15º aniversari de l’Oceanogràfic de València s’ha obert al públic la nova exposició “Misteris del Mar”, amb sis aquaris anomenats joia per la seua reduïda grandària i el seu extraordinari contingut i d’un pressupost superior als 130.000 euros.
Una exhibició de joies marines
A l’interior dels aquaris-joia es podrà veure exemplars de 16 espècies com la poderosa Gambeta Mantis (Odonthodactylus scyllarus), que és capaç de trencar alguns cristalls, el Peix Cofre Groc (Ostracion cubicus) i el Peix Cofre Cornudo (Lactoria cornuta), protegits per una sòlida armadura, i l’Anguilla Jardinera (Heteroconger hassi), les colònies de la qual semblen algues en balancejar-se amb el corrent.
El Caballito Barrigudo (Hippocampus abdominalis), el Drac de Mar (Pyllopteryx taeniolatus) i l’Anemone Fresa (Corynactis californica) estaran en un altre dels aquaris joia. Els dos primers són els mascles que queden embarassats i l’anemone té diminutes dimensions i un color intens. El fil conductor d’est i altres aquaris és la representació d’un pantalán marí de fusta destruït.
Animals gegants
En la façana de Misteris del Mar s’exhibiran també figures corpòries de gran grandària elaborades amb polietilè expandit, resines, fibres amb productes ignífugos per l’artista valencià, Pablo Ovejero, en la façana de l’exposició.
Algunes d’estes figures, com el Calamar Gegant, arriben a mesurar fins a set metres mentre que els crancs mesuren quasi quatre i la medusa registra un diàmetre de 2,5 metres. La Cloïssa Geganta, amb més d’1,5 metres, suposa a més un element tangible per al públic i un punt fotografiable on xiquets i adults podran portar-se un record del seu pas per aquesta exposició.
També en esta manera, es mostraran, a l’interior de l’exhibició i repartides per les parets de la gruta, animals que mai es podran veure com el Nautilus (Nautilus pompilius), amb un mecanisme de flotació similar al del submarí que va poder inspirar als inventors espanyols com Isaac Peral i Narcís Monturiol, el Peix Abissal (Melanocetus johnsonii), d’aspecte monstruós, el Polp Groc (Hapalochlaena lunulata), que és el més verinós que existeix en el planeta, i el Celacanto (Latimeria chalumnae), un fòssil vivent que es pensava que havia desaparegut en l’era dels dinosaures.
La museografía es converteix en didàctica, proporcionant una nova experiència al visitant, més propera, en la qual poder interactuar amb animals.Pantalles didàctiques i sòl immersiu
La nova exposició Misteris del Mar inclou un suport audiovisual amb tres pantalles didàctiques en les que es mostren imatges, vídeos i animacions curtes per a fer més accessible el contingut i facilitar al visitant la seua interpretació.
En estes pantalles i especialment en la motion, donem explicacions més enllà del fet animal, per exemple la idea que el Nautilus va inspirar a dos inventors espanyols, Peral i Narcís Montriol. Llegendes iconogràfiques de cinema i literatura com el calamar gegant, el terror dels mars en l’imaginari col·lectiu. O la gambeta pistola, amb el tret més ràpid dels oceans, que es converteix en la pantalla en un spaguetti western en el qual és el xèrif…
El sòl de la nova àrea de l’Oceanogràfic és especial, atès que simula l’arena del fons marí, per a millorar la immersió del visitant en l’hàbitat creat.
El sostre de la instal·lació imita la visió de les ones de la superfície del mar des del mar, mentre que les parets de l’exhibició representen un fons marí rocós en el qual s’integra un vaixell enfonsat, anomenat Micalet, que conviurà en l’espai amb els animals-joia en la zona expositiva per a jugar un paper informatiu dins dels misteris que ofereixen les profunditats del mar.