Presentació del Festival Quartmetratges

L’alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, ha presentat en la Filmoteca Valenciana la 41a edició de Quartmetratges. El festival de curts referent en la Comunitat Valenciana, al qual s’han presentat 74 curts i 50 guions. Han sigut seleccionades 20 obres per a la secció oficial: 4 curts d’animació, 3 documentals i 13 pel·lícules de ficció. Set d’ells són curts en valencià, l’edició en la qual major nombre d’obres s’han presentat en llengua valenciana.

L’alcaldessa ha assenyalat que “és un orgull estar presentant esta 41a edició. Suposa l’èxit d’una iniciativa municipal que comencem amb molta il·lusió. Hem sigut capaces d’aconseguir un festival amb entitat i amb identitat pròpia. No ha sigut una tasca senzilla, però que ha sigut possible gràcies al suport d’institucions com l’Institut Valencià de Cultura«.

Mora ha afegit que “en esta edició, a més, volem fer un pas més enllà. Les sessions del dijous, 17 d’octubre, estaran adaptades per a persones amb discapacitat auditiva i visual. La qual cosa suposa un pas molt important perquè Quartmetratges siga també un espai d’oci integrador”.

Per part seua, el director general del IVC, Álvaro López-Jamar, ha assenyalat que “ens satisfà que Quartmetratges puga presentar un altre any més la seua programació en La Filmoteca Valenciana. És el festival degà del gènere del curtmetratge en la Comunitat Valenciana i l’únic dedicat exclusivament al curt valencià.”

López-Jamar també ha indicat que “Quartmetratges ha sigut una excel·lent plataforma de promoció de guionistes i cineastes valencians. Més de quatre dècades, no sols per les seues projeccions, sinó també pel concurs de guions.”

Un zoótropo, nova imatge d’un festival que incrementa la participació

Durant la roda de premsa s’ha presentat el cartell del Festival, dissenyat pels artistes de Granissat Estudi Creatiu, responsable de la imatge de Quartmetratges, Lluis Campello i Claudia Kjolner. La nova imatge és un cartell en moviment que s’ha creat, precisament, partint de la vinculació de l’inici de la imatge en moviment, els primers curts i imatges animades amb el moviment del zoótropo (aparell que en girar produïx la il·lusió que es mouen unes figures dibuixades, a causa de la persistència de les imatges en la retina) com a concepte amb imatges de la cultura, tradició, esport… en definitiva, l’essència de Quart de Poblet.

A esta 41a edició el Festival s’han presentat 74 curtmetratges, la qual cosa suposa un increment del 30% respecte a l’edició anterior, dels quals s’han seleccionat 20, i 50 guions, un 43% més que en 2023. El festival porta 36 anys premiant guions en paral·lel al concurs de curtmetratges, com un acte de reivindicació de l’escriptura de guió. Molts dels textos premiats han participat després en el festival com a curtmetratges, la qual cosa indica que Quartmetratges de Quart de Poblet és una eficaç plataforma per al desenvolupament no sols dels projectes, sinó també de cineastes.