Fa dos anys ningú imaginava que passaria el que va acabar passant ni que el virus del qual es parlava en els informatius provocaria una pandèmia que duraria tant. Fa 730 dies, encara ignorants i confiats, molts valencians pensaven que el virus no arribaria a Espanya i molt menys a València.
Però el 25 de febrer de 2020 la Comunitat va notificar el primer contagi oficial de coronavirus. Va ser un jove de Castelló, de 32 anys que es va convertir en el quart cas de tota Espanya. En els dies posteriors van arribar la resta de contagis. Tots ells estaven relacionats amb viatges a Itàlia pel partit de futbol de Lliga de Campions entre el València CF i l’Atalanta a Bèrgam.
El 27 de febrer, el periodista Kike Mateu es va convertir en el protagonista de la notícia. Era el primer contagiat en coronavirus a la ciutat de València. Va ser una víctima més de la «bomba biològica» del partit de futbol i als tres dies de tornar va començar amb símptomes. Kike Mateu es va convertir així en el primer de milers que arribarien després.
Dos anys que semblen segles
Només set dies després de la notificació del primer cas de coronavirus es va fer pública també la pitjor de les notícies. La primera mort a Europa havia sigut a l’hospital Arnau de Vilanova de València.
Des de llavors, més de 1,2 milions de persones s’han infectat a la regió i prop de 9.000 han mort a causa de la Covid-19. La xifra més alta de morts en la Comunitat Valenciana va ser en ple confinament, un fatídic 7 d’abril de 2020.
Només gràcies a la vacunació, iniciada el 27 desembre d’aqueix mateix any, es va aconseguir minvar aquest número progressivament. En els últims 24 mesos hem viscut sis ones; nombroses variants; tocs de queda; tancaments perimetrals i altres mesures com la del passaport Covid o l’obligatorietat de les màscares.
Però si hi ha alguna cosa que es pretén aconseguir, ara que el virus és menys perillós és la volta a la normalitat. Mostra d’això és la celebració de la festa per antonomàsia dels valencians. Les Falles, que van ser la primera gran festa suspesa a Espanya, podran celebrar-se enguany d’una manera semblant al de 2019, quan el virus no havia entrat en la vida dels valencians.
Kike Mateu: el Pacient Zero de València
Al setembre de 2020 Kike Mateu va publicar el seu llibre ‘Pacient Zero’, en el qual comptava la seua experiència com a primer periodista espanyol contagiat. 7Televalencia ha volgut saber més sobre com ha viscut aquests dos últims anys.
Fa un any continuaven fent-li controls i un seguiment estricte. Això continua sent així dos anys després d’haver contret el virus?
No, el seguiment va acabar a l’any. Se’m van fer les últimes proves per a certificar el nombre d’anticossos que tenia i com evolucionava però després de l’any ja no he tingut més proves de control.
S’ha tornat a contagiar d’una nova variant en aquest temps?
Sé que no he tornat a agafar el Covid. Ja no sé si és per sort, perquè el meu nivell d’anticossos continua sent alt -que ho era bastant deu mesos després de contraure el Covid- o per què. Vaig tenir una càrrega viral alta, per la qual cosa vaig haver de generar molts anticossos. Ara mateix no tinc la més remota idea de com estan els anticossos, si s’han eliminat, si continuen estant ací… Com estic vacunat no estic molt preocupat.
Com ha viscut aquests dos últims anys de pandèmia al ser dels primers a contagiar-se de Covid? Amb por i màxima preocupació?
Por no he tingut en cap moment, tampoc ara, però sí precaució. Tinc més precaució que molta gent que veig a la meua al voltant, que no guarda les mesures sanitàries perquè no tenen por al virus o perquè són inconscients. Potser, com ho he viscut en primera persona tinc un major respecte al virus que els altres. Cuide molt les precaucions sanitàries, més enllà de les obligatòries. Tampoc sóc un extremista però veig al meu voltant molta gent que no li importa res i a mi sí que m’importa, molt.
Comparant com era fa dos anys i com ho és ara, com veu aquesta nova tendència del virus?
No crec que ningú fuita a la realitat de conèixer a algú que s’haja contagiat d’aquesta variant. Té una força i una mortalitat molt menor, la majoria de la gent està vacunada. Per tant, ara mateix el virus és tractat per la societat com una grip poc perillosa. Però per a mi no té res que veure el que jo vaig viure amb el que és ara el virus. Aquesta variant no l’he viscuda amb la preocupació amb la qual vaig eixir de l’hospital al març del 2020 que hi havia un Estat Alarma i 700 morts cada dia. Ara qualsevol que puga comparar totes dues situacions et dirà que no tenen res que veure.
I com a valencià, què opina de la celebració de les Falles 2022 amb una normalitat semblant a la qual teníem en 2019?
No sé què dir-te. Crec que en espais oberts es pot fer vida normal. Però tinc els meus dubtes respecte a les grans aglomeracions. Deu persones per metre quadrat… Amb la vacuna la situació és diferent però el percentatge de població sense vacunar encara és prou alt com per a tenir cautela. Cal esperar a veure com evoluciona ‘la fi de les restriccions’. Veure també si augmenten o no els casos i, sobretot, les hospitalitzacions. A partir d’ací podrem valorar.