El nombre de reinfeccions per Ómicron continua creixent. A principis de desembre, l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) reportava 12.215 casos a Espanya. No obstant això, en l’últim informe disponible, datat el 19 de gener, ja són 99.319 casos de reinfeccions per coronavirus.
En aquests dos mesos, la xifra s’ha multiplicat per 7,5. Això demostra el «mite» que la malaltia no pot atacar de nou a l’organisme mentre construeix una resposta immune al virus. Ara bé, les reinfeccions, generalment, solen donar-se de forma més lleu. Això és pel fet que la immunitat adquirida prèviament protegeix de quadres clínics greus i defunció.
Aquest procés succeeix dos anys després de l’inici de la pandèmia a causa de les mutacions generades pel coronavirus. Així, els anticossos generats amb la variant alfa o delta ja no són tan eficaces neutralitzant Ómicron. Per això, després de passar el Covid amb una variant determinada, la circulació d’un altre cep dominant pot significar la reinfecció.
Per això, la gent que en el seu moment es va infectar amb alfa o delta s’està tornant a infectar amb Ómicron. No obstant això, el fet d’haver passat la malaltia ja atorga cert nivell de protecció cel·lular. Així, les reinfeccions solen ser lleus.
LES VACUNES REDUEIXEN EL RISC DE REINFECCIÓ PER COVID
El Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Publica de la Comunitat de Madrid ha realitzat un estudi respecte a les reinfeccions. Aquest informe determina que el risc de patir una reinfecció per coronavirus es redueix en quasi el 60% (59,5%) si s’està vacunat.
A més, aquest estudi també indica que el 62,5% de les persones reinfectadas no estaven vacunades o només comptaven amb una dosi. Així, les 42.291 persones que han patit reinfeccions des de desembre fins a l’actual mes de gener, han patit casos lleus. Així, es demostra que la protecció del sistema immunitari evita els casos greus. També s’ha comprovat que la protecció de les vacunes és clau en les reinfeccions.
INCERTESA RESPECTE A LA IMMUNITAT GENERADA PER ÓMICRON
Després d’observar que Ómicron escapa a certa protecció d’infeccions prèvies de coronavirus, es genera cert dubte respecte a la immunitat d’esta varian. Així, encara es desconeix si podrà haver-hi reinfeccions de la pròpia Ómicron o possibles noves ceps que sorgisquen.
De moment, l’OMS ha demanat posar l’accent a investigar la capacitat d’escapar a les defenses immunològiques i virulència de la nova subvariante d’Ómicron. Aquest subtipus, anomenat BA.2 o Ómicron Sigil·losa, s’està propagant ràpidament pel món. A més, encara s’ignora l’impacte que podria tenir en l’evolució de la pandèmia.