Una nova variant de coronavirus ha sigut detectada a Sud-àfrica. De fet, aquesta pot generar una nova ona pandèmica abans del que es preveu. El cep ja ha provocat que el nombre d’infeccions diàries en aquest país s’haja multiplicat per deu des de començaments de mes demostrant el seu alt nivell de contagi.
La variació B.1.1.529 va ser descoberta a principis d’aquesta setmana pel que encara no es disposa de molta informació. De moment destaca per tenir un número molt elevat de mutacions i una gran transmissibilitat.
L’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit afirma que la variant té una proteïna de pic que és dramàticament diferent a la del coronavirus original. Això pot suposar que les actuals vacunes no siguen útils davant ella.
La variació ha sigut descoberta per l’equip de l’institut d’investigació KRISP, que pertany a la Universitat de Kwazulu-Natal. Prèviament van detectar la variant beta, la qual va demostrar ser molt contagiosa.Davant l’alerta generada, els governs de França, Israel i Regne Unit han anunciat la prohibició dels seus viatges a Sud-àfrica i els seus països veïns: Namíbia, Lesotho, Swazilàndia, Zimbàbue i Botswana.
DUBTES AMB LES VACUNES A CAUSA DE LES SEUES MUTACIONS
La doctora Maria Van Kerkhove, epidemiòloga líder de la Organització Mundial de la Salut (OMS), ha apuntat que encara no es coneix molt sobre aquesta nova variant. Indica que a penes hi ha «menys de 100 seqüencies genòmiques completes disponibles».
L’experta ha assenyalat que es tardaran unes setmanes a comprovar i analitzar el seu comportament. Una vegada analitzada, es designarà la seua perillositat i si ha de ser catalogada amb un nom grec (com les variants delta i beta).
No obstant això, la científica assenyala que aquest cep ha pogut ser detectada a causa de l’eficaç sistema de detecció que opera a nivell mundial. Ha lloat les labors dels investigadors, ja que la seua ràpida detecció ajuda a frenar el contagi i dota d’una anàlisi més elaborada.
El que preocupa d’aquesta variació és que es torne dominant i puga eludir les defenses immunològiques que proporcionen les bovines. Aquest fenomen va succeir amb la variant delta, la qual va ser descoberta a l’Índia. Aquest cep ja va provocar una reducció del 40% de l’eficàcia de les vacunes.
PROBABILITAT D’UNA NOVA ONA PANDÈMICA
Actualment, Sud-àfrica acumula 2,9 milions de contagis i 89.600 morts. El dimecres, es van registrar 1.200 contagis en tot just 24 hores. Davant aquestes dades, les autoritats ja temen una nova ona pandèmica per a finals d’any. A més, compten amb una taxa de vacunació de solo el 35% de la població.
En Europa ja es estan començant a endurir les mesures per a frenar els contagis. Àustria va aprovar un nou confinament el dilluns, mentre França ha anunciat que endurirà les seues mesures sanitàries. A més, Alemanya va superar aquest dijous els 100.000 morts per coronavirus des de l’inici de la pandèmia.
El COVID-19 ha deixat, de moment, més de 5,16 milions de morts a tot el món des de la seua aparició a la Xina a la fi de 2019.