la plantà de las fallas

Una setmana després d’acabar les Falles extraordinàries de 2021, València ja pensa en les celebracions de març 2022. I és que, aquest cap de setmana s’estan produint de manera simultània les preseleccions falleres per a triar a la màxima representant de la festa, un nom que coneixerem el 13 d’octubre.

A més, durant aquesta setmana i en paral·lel amb l’avaluació dels actes fallers de setembre, s’han començat a posar les bases per a les de 2022. Així, molts dels canvis que han sigut imposats per les restriccions no han desagradat al sector faller. Un sector que, en general, és poc inclinat al canvi.

Per aquest motiu, el regidor de cultura festiva i president de Junta Central FalleraCarlos Galiana, ha donat un termini de dos mesos per a consultar amb les comissions i parlar de mantenir alguns d’aqueixos canvis.

«Tenim poc temps per a estudiar les novetats que s’han produït, com l’ofrena matinal, les ‘mascletaes’ als barris sense deixar les de la plaça de l’Ajuntament… en els pròxims dos mesos haurem de valorar quines coses han vingut per a quedar-se», afirmava Galiana en el ple de Junta Central Fallera dimarts passat.

Alguns dels canvis que el sector faller estudiarà mantenir i adaptar són els següents:

L’OFRENA: SESSIÓ MATINAL I MANTELL VARIABLE

L’Ofrena va ser un dels actes que més novetats va patir i que més va sorprendre amb el seu resultat. La sessió matinal va agradar als participants perquè permet acabar més primerenc, alliberar una vesprada a algunes comissions i aprofitar un matí mort. A més, el mantell multicolor i multiflor ha agradat tant a fallers com a veïns i es planteja alternar-lo amb els clàssics clavells rojos i blancs.

El que no està tan clar que es mantinguen són els nous recorreguts. A l’espera de com evolucionen les obres de la Plaça de la Reina, aquests segueixen en l’aire. No ha desagradat el pas per Cavallers, però no han convençut les rutes d’eixida.

El mantell de la Mare de Deu elaborat amb flors de diferents tipus i colors

CASTELLS DESCENTRALITZATS I EN HORARIS MÉS PRIMERENCS

Igual que les ‘mascletaes’, realitzar alguns dels castells per barris es remena com una opció a futur. És el cas de la ‘Nit de la’Alba’ l’objectiu de la qual és il·luminar tota la ciutat i que en els últims anys es disparava des de la Plaça de l’Ajuntament. En cap cas, això significaria perdre totes les tirades des del Túria. A més, es veu adequat l’avançament horari. Alguns trets, com el de la ‘Nit del Foc’ es realitzaven a la 1.30h de la matinada, una hora que dificulta l’assistència una part del públic i que, després de la prova d’enguany, ja es percep com a irreal.

‘MASCLETAES’ EN ELS BARRIS QUE SE SUMAN A ELS DE LA PLAÇA

Acostar la festa a tots els barris de València és una lluita del consistori des de fa anys. Per aquest motiu, la celebració d’algunes ‘mascletaes’ en barris es veu amb bons ulls. Tant l’alcalde, Joan Ribó, com el regidor, Carlos Galiana, concorden a mantenir aquesta mesura. Això sí, compatibilitzant-la que la pólvora torne a la Plaça de l’Ajuntament.
Valencia dispara desde Nazaret su primera mascletà de las Fallas
Mascletà en el barri de Natzaret durant les Falles 2021.

NOU HORARI DE ‘CREMÀS’

L’avançament horari de les ‘cremàs’ també ha agradat. Si tenim en compte que l’endemà del 19 de març es treballa o estudia, cremar a les 20.00h les falles infantils; i a les 22.00h les falles grans és més que adequat. A més, al març ja seria de nit en tots dos casos.