¿Por qué se celebra el 9 d'Octubre el Día de la Comunitat Valenciana?
Acto solemne de la bajada de la Senyera momentos antes de la procesión cívica.

El 9 d’octubre els valencians i valencianes celebrem el Dia de la Comunitat Valenciana i en ell es commemora l’entrada a la ciutat de València del rei Jaume I en 1238.

La conquesta i formació del Regne de València no es va culminar fins a 1304-1305 , i el 9 d’octubre es va triar com la data més representativa, per ser València la capital del Regne de València i actualment de la Comunitat Valenciana.

La història diu que el 9 d’Octubre de 1238, Jaume I el Conqueridor va fer la seua entrada a València, després dels pactes realitzats amb rei musulmà de València Abul Djumayl Zayyan el 28 de setembre de 1238 per a la capitulació de la ciutat. Era el dia de “Sant Dionis” (Sant Dionisio), que per a mes senyals va ser bisbe d’Atenes.

El 23 d’abril de 1.238, Jaume I va ocupar el Grau de València i va establir la seua caserna general en Russafa preparant la presa de València. Dies abans del nou d’octubre, els musulmans de la ciutat de València, van desplegar la “senyal del rei” (La Senyera) sobre les muralles de València en senyal de rendició i desitjos de capitulació. El 9 d’Octubre Jaume I va fer la seua entrada triomfal a València. Aquesta data mai va ser oblidada i es va començar a festejar a partir del primer centenari (any 1338).

Entre els festejos més importants està la processó cívica, on té lloc la solemne baixada de la “Real Senyera” des del balcó de l’Ajuntament, i La Senyera és despenjada mitjançant cordes des del balcó, ja que no pot inclinar-se davant res ni davant ningú i també és tradició, el regalar la mocaorà, a la persona estimada, un mocador que conté fruites i hortalisses de massapà o el tradicional tronaor i piulets.

A més també se celebra la ja tradicional entrada mora i cristiana pels principals carrers de València en la qual participen milers de persones, entre filaes i músics.