El Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) ha fet efectiva aquest matí la incorporació de la Unitat de Rescat en Emergències i Catàstrofes (UREC). El grup especialitzat està format per 22 bombers que s’han format durant tres anys amb proves de gran duresa física.

Aquesta unitat es mobilitzarà en cas de gran catàstrofe com un terratrèmol, però també en explosions, pluges intenses, catàstrofes naturals i emergències amb múltiples víctimes. “El Consorci fa un pas endavant i recolza i reforça la UREC amb una reglamentació interna i la dotació dels mitjans necessaris”, ha afirmat l’inspector en cap del CPBV, José Miguel Basset, durant la presentació aquest matí en el parc de bombers de L’Eliana.

“La UREC suposa una millora en la qualitat del servei prestat pel Consorci, que permetrà atendre de forma integral determinades emergències en la província de València, encara que també en tota la Comunitat Valenciana i en altres comunitats sempre que la col·laboració siga autoritzada per l’adreça operativa del Consorci”, ha explicat el cap de la Unitat, Moisés Belloch.

El president del Consorci, Josep Bort, ha afirmat que ha sigut “un procés llarg i estem fent un pas important, que és solament el principi. Aquest és un punt de partida i a partir d’ara seguirem avançant. Comptem amb l’última tecnologia i amb efectius conscienciats i involucrats en aquesta tasca”.

El grup compta amb les més avançades tecnologies per a detectar víctimes i sofisticades eines de treball. En concret, disposa de 2 detectors electrònics de persones, amb sis sensors cadascun per a determinar moviments sísmics i acústics de la víctima. També té 2 càmeres de visió normal amb capçals que giren 180 graus.

A més, la UREC utilitza un làser per a controlar la seguretat de les estructures que alerta de qualsevol mínim moviment en edificis que encara segueixen en peu en la zona afectada.

El Consorci ha dotat a la UREC amb dos furgons amb capacitat per a 5 bombers cadascun i on es transporta tot el material i eines. El grup tindrà dues bases, una a Xiva i una altra a Alzira, des d’on, en cas de catàstrofe, se’ls mobilitzarà per a una intervenció ràpida. Els especialistes han d’estar permanentment localitzats.

Aquest grup especialitzat és un dels pocs existents en tota Espanya. Tan sols Madrid compta amb un altre grup en funcionament especialitzat en emergències i catàstrofes. Diversos membres de la UREC tenen gran experiència en intervencions en l’estranger, com a terratrèmols a Turquia, Pakistan, Haití i Algèria, entre uns altres.

Els especialistes de la UREC s’han format durant un període de tres anys. Després d’unes proves de selecció teòriques i físiques que inclouen pràctiques en galeries subterrànies i exercicis en altura, han realitzat un curs de formació de 80 hores. A més, té dos entrenaments cada mes per a continuar formant-se. “Es tracta d’emergències en les quals treballem en espais confinats pel que hem de tenir molta elasticitat i habilitat per a manejar eines que pesen fins a 25 quilos en posicions molt complicades”, ha detallat Belloch.