L’Ajuntament de Torrent, a través de l’àrea de Medi ambient, va iniciar el pla de reforestació i conservació de la Serra Perenxisa. S’ha dividit el paratge natural en dues àrees: l’afectada per l’incendi i l’afectada per la plaga Tomicus. En la primera àrea es pretén reduir l’erosió del sòl per a crear i recuperar la coberta vegetal. La recuperació es realitzarà mitjançant la implantació d’una massa arbòria, en les zones on no s’aconseguiria de forma natural per la falta de regeneració del Pinus halepensis Mill. En la segona àrea, es van a retirar els peus afectats per a disminuir la plaga, mitjançant la introducció d’una major quantitat d’espècies arbòries que estan en minoria enfront del Pinus Halepensis Mill, perquè hi haja major diversitat i enfortir l’ecosistema.

Els operaris ja han començat a treballar en la zona, disminuint la plaga i retirant els peus afectats. A més s’estan apeant els arbres cremats i morts ja que poden augmentar l’erosió. El sistema radica a agafar els troncs cremats i tallar-los per a posar-los amb estaques, moltes vegades amb els mateixos, de manera horitzontal al pendent amb l’objectiu de retenir el sòl perquè, quan ploga o faça fortes ratxes de vent, no es desprenga.

La regidora de Medi ambient, Inma Amat, ha assenyalat que aquesta acció és molt important a causa que “d’aquesta manera s’evitarà i es reduirà l’erosió i al mateix temps hi haurà un suport que permeta l’existència d’una coberta vegetal i mitjançant la recuperació d’aquesta coberta, els pins tindran un sòl on créixer”.

Les espècies que es van a plantar –per a un total de 10.475 arbres- són: pi, que és la planta més present en tot el paratge, és el més resistent a la sequera i considerat una de les espècies més viables per a reforestar; alzina, la qual tolera molt bé la sequera i encara que una situació en ombria accelera el seu creixement en les primeres etapes, s’adapta a llocs amb insolació; arboç, que es troben exemplars aïllats en les zones d’ombria i amb humitat. Es desenvolupa en vessants pedregosos i és indiferent a la naturalesa química del sòl i creix adequadament en sòls frescos, profunds i ben drenats; i margallons, que és una planta es conreava en la serra i estava molt estesa.

En aquests moments es pot trobar en l’àrea afectada per l’incendi, però la seua presència sembla que tendeix a disminuir. “Hem basat la selecció en la idoneïtat de cada planta, en els antecedents i intentant afavorir les espècies menys presents, per a augmentar la biodiversitat”, ha assenyalat Amat.