Miquel Suay

El dissenyador valencià Miquel Suay ha passat pels estudis de 7 Televalencia per a parlar-nos de la situació de la moda valenciana en general i de la seua col·laboració l’Agència Valenciana de Turisme per a desfilar a Gandia i Xàtiva amb la seua col·lecció ‘Coratge’ inspirada en la família Borgia.

En quin estat de salut es troba la moda valenciana?

La moda en general està passant un moment de molt canvi, en una època bolcats en el tema digital i les diferents plataformes digitals i cal emmotlar-se a ells. Veient l’última passarel·la madrilenya de la moda i els últims premis Nacionals de Moda que van premiar a una de les nostres com és Dolores Cortés. És a dir, la moda valenciana gaudeix de bona salut perquè tenim una indústria molt capdavantera i important com la del calçat valencià. És veritat que fet de menys que els dissenyadors purs i de tota la vida, no tinguen connexió amb aquests nous temps que et comentava. Però crec que d’aquí a una mica, tot s’haurà normalitzat i tots estarem remant cap a una mateixa adreça.

I quin opina que València no tinga una setmana de la moda com sí teníem fa anys?

És frustrant perquè els dissenyadors hem d’estar cercant un altre tipus de plataformes per a mostrar el nostre treball. És veritat que, com és el meu cas que estic en la 080 de Barcelona i estic molt content per açò, també m’agradaria desfilar a València. M’agradaria que hi haguera una cita en el qual tot el sector tinguera l’oportunitat de mostrar allò que ha fet o ha preparat i convertir-se en un aparador per a tothom. Açò sí, cal definir molt bé quin tipus d’esdeveniment es vol preparar, perquè una passarel·la pura i dura no tindria sentit. Hauria de ser una setmana de la moda en la qual es tinguen en compte totes les àrees del sector com el disseny, la distribució…

Les administracions públiques recolzen la moda valenciana?

La veritat és que en el meu cas estic content pel suport rebut. L’Agència Valenciana de Turisme i Miquel Suay van a col·laborar en la promoció turística de València amb dues desfilades, a Gandia i Xàtiva de la meua última col·lecció, ‘Coratge’ i que està inspirada en la història dels Borgia. Amb aquesta col·lecció vaig voler traure la part positiva i lluminosa dels Borgia a València perquè van ser generadors d’un moviment molt important en la nostra terra.

Qui es va posar en contacte amb qui?

Doncs en aquesta última desfilada, que va anar el de Coratge, vaig convidar als alcaldes de les ciutats **Borgia com Gandia, Xàtiva, Canals, Llombai, Tavernes… I van venir la majoria a veure la meua desfilada i quan acabem em van felicitar per haver mostrat part de la nostra cultura. I algun va tenir la idea de portar-ho a València i gràcies a Turisme, els meus dissenys desfilaran en els espais naturals d’aquesta família tan coneguda a València i en el món.