2021 podría traer la pandemia de un nuevo virus según un estudio de predicciones
Una mujer con mascarilla sale del hospital de Codogno, foco del coronavirus en Italia. / FLAVIO LO SCALZO (REUTERS)

Enguany tornarem a la normalitat? Es recuperarà l’economia? La gent s’anirà de les ciutats? L’informe d’Ipsos, la tercera companyia d’investigació de mercats i d’opinió, arreplega l’opinió de 31 països sobre qüestions relacionades amb la pandèmia. L’enquesta s’ha realitzat en 31 països i els espanyols destaquen sobre la resta pel seu pessimisme.

Segons l’informe d’Ipsos, 9 de cada 10 ciutadans del món afirme que el 2020
va ser un any dolent per al seu país. A Espanya aqueix percentatge puja tres punts. El 93% dels espanyols comparteix aquesta idea.

Davant aquest panorama és normal que tothom espere que enguany
serà millor. Així ho declara un 77% a nivell mundial i un 67% a Espanya. No obstant això, només el 29% dels espanyols creu que aquest 2021 la vida tornarà a la normalitat.

Quant a l’economia, només el 20% dels espanyols considera que
aquest 2021 es viurà una recuperació econòmica. En aquest aspecte, la Xina (92%) és el país més optimista a nivell mundial.

La Covid-19 ha marcat tan fortament aquest 2020 que quasi la meitat dels
ciutadans (47%) a nivell mundial veu probable una nova pandèmia causada
per un virus diferent durant els pròxims 12 mesos, alguna cosa que també cree el mateix percentatge d’espanyols.

Com hem canviat?

La pandèmia tindrà algun efecte positiu, segons van respondre molts dels enquestats a nivell global. Encara que només un 19% dels espanyols està d’acord amb això. Situant-se així 11 punts de distància per davall de la percepció global.

Els hàbits de consum han anat canviant a mesura que ha anat avançant el 2020. Un exemple d’això és l’auge de les compres online. Aquesta tendència continuarà ja que el 57% dels enquestats afirma que comprarà més online que en botigues físiques. En el cas d’Espanya, el 50% dels consumidors així ho declaren també.

La manera de relacionar-se també ha canviat. Quant a la socialització, la població es mostra més optimista. Quasi la meitat (46%) pensa que farà nous amics per la
seua zona, alguna cosa que també espera un 32% dels espanyols.

El 41% dels espanyols pensa que és possible que el nombre de persones que viva en grans ciutats disminuïsca, situant-se així entre els països que més fortament comparteixen aquesta opinió.