Los 14 grandes proyectos que tratarán de reactivar la economía valenciana
Ximo Puig

El president de la GeneralitatXimo Puig, ha presentat la proposta de Estratègia Valenciana per a la Recuperació (EVR). Aquesta compta amb 14 projectes tractors per valor de 12.000 milions d’euros. L’objectiu és impulsar la renda, l’ocupació i el benestar en la Comunitat Valenciana.

Segons el cap del Consell, el document de treball que s’ha presentat estableix un “camí propi” per a atendre “les singularitats, necessitats i aspiracions” de la Comunitat” davant els desafiaments de la pandèmia de COVID-19.

“Aquesta proposta d’estratègia és un començament, una operació dinàmica en permanent avaluació, a la qual se sumaran noves propostes i projectes”. En ell es plantegen 14 projectes seleccionats des d’una doble perspectiva. D’una banda, per la seua capacitat per a captar fons en processos competitius; i per un altre, per la seua potència per a impulsar la renda i l’ocupació a curt, mitjà i llarg termini”.

ELS 14 PROJECTES DE LA COMUNITAT VALENCIANA

En la seua intervenció, el màxim responsable de l’Executiu autonòmic ha desgranat els 14 projectes tractors, “transformadors i elegibles”, que conformen la proposta d’Estratègia Valenciana per a la Recuperació (EVR).

PRIMER I SEGON PROJECTE: DIGITALITZACIÓ

Així el primer i el segon projecte aborden la digitalització tant dels serveis públics com del teixit productiu. El primer s’enfoca a l’educació digital, el govern intel·ligent, una justícia moderna i una sanitat digital avançada. El segon posa el focus en els sectors industrials i de serveis, sector agrari, empreses agroalimentàries i aqüicultura.

TERCER PROJECTE: TEIXIT PRODUCTIU

El tercer projecte cerca reforçar la resiliència del teixit productiu valencià mitjançant instruments financers. L’objectiu és augmentar la competitivitat empresarial, ajudar a pal·liar l’excés d’endeutament i impulsar l’ecosistema emprenedor valencià i el ‘clúster’ industrial per a la salut.

QUART PROJECTE: GESTIÓ DE L’AIGUA

La gestió eficient dels recursos hídrics i la protecció enfront d’avingudes d’aigua, amb una intervenció integral en la gestió d’aigües residuals, actuacions sobre regadius, el projecte per a salvar l’Albufera o el Pla Vega Renhace, queda contemplada en el quart projecte.

CINQUÈ, SISÈ I SETÈ PROJECTE: DESPOBLACIÓ I BIODIVERSITAT

Els projectes cinquè, sisè i setè aborden temes com la despoblació rural i la preservació de la biodiversitat. Ací s’aposta per iniciatives com el pacte pels boscos; el programa d’infància i adolescència en el medi rural; l’energia sostenible i l’arquitectura bioclimàtica i la sostenibilitat energètica.

HUITÈ PROJECTE: ECOLOGIA

El vuitè projecte impulsa les infraestructures per a la competitivitat i la transició ecològica amb un pla per al transport públic per ferrocarril i transport interurbà, la potenciació d’infraestructures no motoritzades i una aposta per les electrogasolineras per a fomentar la mobilitat sostenible.

NOVÈ PROJECTE: EDUCACIÓ

El novè projecte se centra en l’educació i oportunitats per als joves amb el Pla Ariadna. Ací s’inclou l’aposta per la FP; un pla de reforç de centres educatius en entorns socioeconòmics desfavorables; el reciclatge formatiu dels joves; el pla d’ocupació jove de Labora Formació per a la millora de l’ocupabilitat o el suport a la carrera professional de joves investigadors.

DESÈ PROJECTE: I+D+i

La desena proposta s’enfoca a l’avanç del coneixement amb plans per al suport, la incorporació i retenció d’investigadors d’excel·lència en el sistema valencià d’I+D+i; amb programes per a la transferència de resultats d’investigació a les empreses, o amb l’Estratègia Valenciana d’Intel·ligència Artificial, entre altres aspectes.

ÚNDECIMO PROJECTE: SERVEIS SOCIALS

La cura de persones queda comprès en l’onzè projecte amb actuacions tant d’ampliació i reforma de centres hospitalaris com de construcció, ampliació i reforma de centres d’atenció primària; un pla d’infraestructures de serveis socials 2020-2024, i un centre internacional d’envelliment.

ELS TRES ÚLTIMS PROJECTES

La resta de projectes aborden la modernització del sector turístic, amb plans de digitalització, intel·ligència turística i turisme accessible, entre altres; l’aposta per infraestructures clau com el desenvolupament urbanístic de l’àrea logística Parc Sagunt II o el pol econòmic en l’Aeroport de Castelló, i finalment, la incorporació de la visió de gènere a la societat i l’economia digital per a reduir la bretxa de gènere en l’entorn científic i tecnològic i per a recolzar en habilitats digitals a dones en riscos d’exclusió.