Joan Baldoví: “Espere que el 9 d’Octubre d’enguany siga pacífic”

El portaveu de Compromís en el Congrés va qualificar de “positiva” la reunió entre Puig i Sánchez, va demanar a Pablo Casado que deixe governar i va animar que en el dia de la Comunitat Valenciana “cabérem tots”.

El portaveu en el Congrés de Compromís, Joan Baldoví va passar pel programa Àgora que dirigeix i presenta, Sylvia Costa per a comentar l’actualitat política. Baldoví va veure “positiva” la reunió entre Ximo Puig i Pedro Sánchez, va convidar a Pablo Casado a que dimitira per considerar que el seu cas del màster és el mateix que el de Carmen Montón i va desitjar que en el dia de la Comunitat, cabérem tots.

Com s’aconsegueix ser el polític millor valorat?

Bé, sent honest en el meu treball, intentar guanyar-te el sòl i representar a Madrid els interessos dels valencians.

Quin la seua valoració de la reunió que han mantingut el president Puig amb el president Sánchez?

Que hi haja reunions sempre és positiu. Em sembla magnífic aqueix 10% dels pressupostos encara que tindrem a veure si es veurà reflectit. Però, és una millora respecte als pressupostos de l’any passat. Pel que fa al deute, he sentit que es va a mutualitzar a través del Fons de Liquidació Autonòmica i això no és una altra cosa que més deute pel que m’agradaria, perquè crec que és el millor, és que hi haja una quitació. Vull dir, tindre un deute que els valencians no hem generat per l’infrafinançament i que ascendeix a 20 mil milions, no és de rebut. Pel que si ens llevaren això, la Generalitat aniria molt millor.

Joan Baldoví en un moment de la entrevista en Àgora.

Donaran suport a els pròxims pressupostos?

Encara no hi ha hagut una trucada de telèfon per a això. Si que hi ha hagut contactes amb alguna ministra per a explicar-nos projectes que es volen posar en marxa, però per a pressupostos no.

Quina condició posa Compromís per a donar-li el sí als pressupostos?

Volem superar la barrera del 10% i que posen solució al tema del deute. Per al finançament el que demanem és un calendari perquè bones intencions han tingut tots, però volem que el govern present una proposta i sobre aqueixa proposta negociar.

De cara a cercar aqueixos suports, Compromís ha adquirit més força?

Per descomptat. Compromís sempre ha sigut lleial. Votem a un president sense demanar res a canvi. Però al final, els vots no són gratis i si jo et vote una cosa, al final la teua hauràs de respondre’m.

Joan Baldoví analizó la actualidad política en el plató de 7 Televalencia.
Joan Baldoví durant la seua inervenció en Àgora.

És veritat que quan Pedro Sánchez va prendre possessió del càrrec va sonar com a possible ministre?

Sí. Durant els dies que vam estar sense govern, persones que em volen molt van apostar per mi per a ser ministre. A la meua dona no li feia gens de gràcia però la meua neboda Claudia va moure una campanya per xarxes socials perquè jo anara per a ministre.

Quant al tema dels ministres, en poc temps hi ha hagut dues dimissions de dos ministres valencians Està el llistó molt alt?

Durant un temps i amb un determinat partit, la mànega ampla va ser molt gran i a més la pròpia societat era poc exigent. I després de veure els casos de corrupció que hi ha hagut, els votants s’han tornat més exigents per a bé. Aquest matí he pogut parlar amb Carmen Montón i veig que ja no és ministra i no obstant això Pablo Casado segueix en el seu càrrec per un mateix cas, en el tema dels màsters.

Per cert, segons Pablo Casat el govern ja està esgotat.

El govern que estava esgotat era el de Mariano Rajoy perquè va ser incapaç de legislar en els últims dos anys que va estar governant. Mire, tots els vots valen el mateix i els votants de Compromís ens donen potestat per a poder llevar a un president i posar a un altre. El que hauria de fer el senyor Casat és deixar que legislem perquè no ens està deixant. I després la gent que trie si està d’acord amb el que ha fet aquest govern o no. El Partit Popular s’està comportant com el gos de l’hortolà, que ni governen ni deixen governar.

Com valora que Pedro Sánchez celebre a València el 9 d’Octubre?

Li done la benvinguda a València perquè crec que és un honor que el president del Govern vinga a València i espere que quan negociem amb ell siga molt receptiu amb les demandes legítimes que li posarem damunt de la taula.

 

El portaveu en el Congrés de Compromís, Joan Baldoví.

Parlem del Pacte del Botànic. Resistirà fins a les eleccions?

A veure, és normal que cada partit traga el seu ADN però l’èxit d’aquest govern ha sigut la lleialtat i espere que això seguisca fins a les eleccions.

Però reconeixerà que aquest estiu hi ha hagut algo d’embolic.

Sí, però s’ha sabut reconduir i els valencians ens podem sentir orgullosos del que ha fet aquest govern i els fets estan ací.

Quin és el repte de Compromís de cara a les pròximes eleccions?

Els mapes polítics han canviat, el temps de les majories absolutes ha passat i crec que serà absolutament necessari que ens tornem a entendre. I això és bo perquè voldrà dir que no es posarà en marxa un sol programa si no que tots podrem aportar el millor de cadascun.

Estem prop del 9 d’Octubre Quin seria el seu missatge?

El meu missatge seria que ací cabem tots. Els que parlem valencià i els parlen castellà, els que són d’ideologia o una altra i el que espere és el que el 9 d’Octubre siga pacífic.