Escac al yihadisme a València: detenen a dos sospitosos a Alaquàs i Alacant

L'operació s'ha desenvolupat en l'avinguda Pais Valencià d'aquesta localitat de l'Horta Sud.

Agents de la Policia Nacional han detingut avui en Alaquas (València) i Cocentaina (Alacant) a dos homes de nacionalitat siriana i de 55 i 58 anys d’edat per la seua presumpta participació en un delicte d’integració en organització terrorista, col·laboració, adoctrinament i enaltiment del terrorisme.

Els detinguts mostraven un elevat nivell de radicalització i actuaven com a importants dinamitzadors informatius, difonent la doctrina dels grups yihadista s Daesh i Al-Qaeda. Cadascun dels arrestats mostrava preferència per una de les organitzacions terroristes.

Un dels detinguts havia aconseguit un estatus superior en l’estructura informativa de Daesh. Formava part de grups de missatgeria instantània compostos per individus triats per a labors de propaganda. Els administradors d’aquests grups eren membres directes de Daesh que marcaven les línies d’actuació i transmetien informació actualitzada sobre el grup terrorista i les seues accions.

Sota el títol “Notícies de l’Estat Islàmic”, en aqueixos xats es rebien missatges de fidelització i consignes com a “Recordatori yihadista: recompensa de fer la yihad per la causa de **Allah”, on s’encoratjava a l’execució d’accions terroristes.

Ús exclusiu de les xarxes socials per a propagar la yihad

Amb centenars de seguidors i un ritme elevat de publicacions, els detinguts empraven els seus perfils per a distribuir missatges d’incitació a l’odi i a la violència, especialment mitjançant la difusió d’imatges cruentes dels conflictes bèl·lics sirià i iraquià, acompanyades de comentaris encoratjant la confrontació religiosa i la destrucció de “els occidentals i els qui els ajuden”.

Els comptes dels detinguts estaven dedicades en exclusiva a la difusió d’aquest tipus de continguts propagandístics sobre Al-Qaeda i Daesh. En cap cas feien referència a activitats privades, familiars o d’oci, una evidència de la seua fi instrumental, com a eina d’enaltiment, captació i adoctrinament terrorista.

La investigació, realitzada per agents de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional amb la col·laboració de la Brigada Provincial d’Informació de València i la Brigada Local d’informació de Torrent (València), s’ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció número 1 i la coordinació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.