El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat que, «en la futura reforma de la Constitució en la qual és necessari avançar, s’aprofundisca en la dignificació, protecció i difusió del valencià i de la resta de llengües espanyoles, perquè és la única manera d’unir a un país».
En aquest sentit, ha assegurat que seria positiu que «al conjunt d’Espanya es poguera estudiar, aprendre i estimar» les seues llengües cooficials com a mètode per «generar nous afectes». «No es pot estimar el que no es coneix», ha emfatitzat.
El cap del Consell ha presidit la pressa de possessió de la professora Maria Isabel Guardiola Savall com a membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que ocupa la vacant deixada per Josep Lluís Doménech, mort al 2016. Així, amb aquesta incorporació, la institució recupera la totalitat dels 21 membres que componen el seu ple.
En aquest sentit, el president ha destacat que, amb aquest nomenament, l’AVL mostra que «funciona i es renova amb autonomia, seguint criteris científics i acadèmics», al temps que «augmenta a quatre el nombre d’acadèmiques, i equilibra la presència de les dones dins de la institució».
A més, Puig ha elogiat l'»indiscutible currículum acadèmic» de Guardiola y la seua «elevada qualificació tècnica», la qual cosa permetrà que l’AVL mantinga, segons ha indicat, el compromís «amb el rigor i el bon coneixement del valencià». «Hi ha en el seu treball un interés per la tradició lingüística pròpia dels valencians i les valencianes, i per la realitat multilingüe d’una societat on cada vegada hi ha més llengües en contacte», ha afegit.
A l’acte, al que també ha assistit el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, Puig ha explicat que la política lingüística del Consell es fonamenta en «la igualtat i el coneixement de les dues llengües oficials, el coneixement de les llengües d’ús internacional pel major nombre possible de valencians i valencianes, i el respecte actiu del valencià, que viu en una situació de minorització lingüística».
«Sense una igualtat total de les nostres llengües, no hi ha llibertat de llengües», ha recalcat el president, qui ha incidit què «qui només coneix una llengua no és lliure de parlar en una altra». Per aquest motiu, ha manifestat la voluntat del Consell de treballar per a que «tots els joves valencians sàpiguen valencià, castellà i anglés i puguen triar i estimar les llengües».
A més, el cap de l’Executiu valencià ha demanat a «totes les institucions valencianes, l’administració general de l’Estat i la societat civil valenciana que assumisquen el valencià com una llengua pròpia i el respecten» per tal d’usar-lo «de manera normal, habitual, activa i, en general, sense anar contra res i contra ningú».
El president ha manifestat que «la immensa majoria dels valencians i valencianes vol la igualtat lingüística i el multilingüisme» i ha recordat que, des del Consell, es continuarà treballant «per la dignificació, pel respecte a la tradició lingüística pròpia, les relacions amb totes les entitats acadèmiques del nostre domini lingüístic i la modernització del valencià que està duent endavant l’AVL».
Nomenament de Guardiola
Per la seua banda, el president de l’Acadèmia, Ramon Ferrer, ha descrit l’acte com «la manifestació i expressió de l’estima per la llengua, una promesa, materialitzada en la persona de la nova acadèmica, de treballar per fer del valencià una llengua parlada, respectada i, alhora, necessària per garantir la convivència de tots els valencians i els nouvinguts que han triat la nostra terra».
La nova membre de la institució, Maria Isabel Guardiola ha defensat «el ferm propòsit de potenciar l’ús de la nostra llengua, cultura i poble» des d’una AVL que, segons ha reivindicat, ha de tindre una tasca de «revitalització».
Guardiola és professora del departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i pertany als grups d’investigació de fraseologia i traducció multilingüe. La nova acadèmica de l’AVL, que és llicenciada en Filosofia i Lletres en la branca de Filologia Valenciana i de Filologia Hispànica, es va doctorar en Llengua i Literatura Catalanes al 2004.