Puig demana mesures “més contundents” per a solucionar el problema de l’aigua

En la reunió amb la ministra d'Agricultura, el cap del Consell ha destacat el "esforç" de regants i agricultors "per utilitzar de manera més eficient l'aigua".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat aquest dimarts a la ministra d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient, Isabel García Tejerina, les demandes dels regants de la Comunitat Valenciana, i, especialment, de la província d’Alacant, davant la “greu” sequera que pateix el territori valencià i ha reivindicat l’adopció de mesures urgents i accions estructurals per a fer front a aquesta situació “extrema” del camp.

Durant la seua trobada amb García Tejerina, en el qual ha estat acompanyat per la consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, el president de la Generalitat ha reivindicat la urgència d’adoptar actuacions d’emergència que passen per un pla extraordinari que incloga una transvasament urgent des del Tajo i l’engegada de tots els recursos de la conca del Segura, sobretot, dels pous de sequera. “En una situació de crisi hem de donar una solució el més contundent possible”, ha subratllat el president.

Paralalemente, ha exposat la necessitat d’adoptar actuacions estructurals, i referent a açò ha reivindicat que el Pla Nacional de l’Aigua ha d’incorporar la veu dels regants valencians, especialment els de les zones més afectades per la sequera, com les comarques de la Vega Baixa, el Vinalopó i el conjunt de la província d’Alacant.

Aquestes mesures estructurals han de contemplar també la necessitat d’incrementar els recursos disponibles, a través d’un pla de reutilització d’aigües regenerades que hauria de plasmar-se en un conveni amb el ministeri i permetre que la Generalitat siga qui atorgue les concessions d’aigües regenerades; la utilització de tota la capacitat de les dessalinitzadores; la construcció d’embassaments de cua; un pla de desalobració i la moratòria en les tarifes de l’aigua del transvasament Tajo-Segura que el Govern d’Espanya va aprovar el passat mes de juny. Igualment, hauria de contemplar l’agilitació dels tràmits per a permetre que els ajuntaments netegen els barrancs.