Fallas 2021: cuándo se dispararán las mascletás y la nit del foc
La Plaza del Ayuntamiento durante una mascletà./Europa Press

Les pròximes Falles 2022 seran molt similars a les viscudes en 2019 encara que amb mascaretes obligatòries. Els actes massius com les mascletaes, l’Ofrena o els castells podran celebrar-se amb quasi absoluta normalitat.

El Consell ha donat llum verda a unes Falles i Magdalena relativament normals. En aquestes festes no hi haurà control d’aforaments i la població únicament haurà de preocupar-se de portar la seua màscara per a les aglomeracions.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat hui quines seran les mesures que regiran les pròximes festes. L’objectiu del Consell ha sigut “possibilitar” les celebracions en “màxima seguretat” sent alhora “el més reals possibles”. “Hem de ser prudents, no són unes Falles absolutament normals”, ha assenyalat Puig.

El cap de l’Executiu valencià ha recordat que la pandèmia continua encara que la seua evolució és positiva. “És un moment en el qual es constata el descens massiu del número de contagiats“. No obstant això, ha matisat que el coronavirus “encara està entre nosaltres” i per això “hem de mantenir la prudència”.

A més, el líder del Consell ha destacat la importància de celebrar les festes valencianes. “La celebració de les Falles té molts efectes positius no solament en el pla econòmic i social, també en l’emocional. És hora de començar una primavera de recuperació i les Falles i la Magdalena formen part d’aqueix esperit. Per tant, crec que és molt oportú que es puguen celebrar aquestes festes però hem de tenir en compte tot el que podem fer de prevenció”.

FALLES SENSE LÍMITS D’AFORAMENT PERÒ AMB MASCARETA

Entre les mesures Puig ha destacat el ús obligatori de mascaretes per a assistir a actes massius com mascletaes; Ofrena; cercaviles o castells. “La mascareta està en un ús no obligatori a l’aire lliure i obligatori en espais tancats. Això és un fet que en el marc festiu continuarà. A més, la qual cosa també arreplega el decret és que en les aglomeracions serà necessari portar mascaretes. És a dir, es podran fer mascletaes però amb ús de mascareta obligatori”.

A més, Puig ha remarcat que no hi haurà control d’aforaments. “Els únics controls d’aforaments que es quedaran són els previstos per a esdeveniments esportius. En principi per a mascletaes i l’Ofrena l’única cosa que està previst és anar amb mascareta obligatòriamentEn el cas de l’Ofrena no serà obligatori per als participants però sí per a les persones que estan aglomerades al seu pas”.

CASALS OBERTS I CARPES VENTILADES

Respecte als espais festers, el Consell permetrà la celebració de les Falles en els casals encara que hauran de complir amb la normativa vigent per a l’hostaleria. Hui dia dita normativa obliga a mantenir les mascaretes excepte en el moment de consum; guardar les distàncies de seguretat de 1,5 metres; i taules d’un màxim de 10 comensals.

No obstant això, aquesta regulació podria canviar d’ací a llavors i experimentar una millora de les condicions segons ha avançat Ximo Puig. “Vull anunciar que la setmana vinent es canviarà la resolució de la Generalitat. Després de les reunions que es tindran aquesta setmana en la Interterritorial es prendran les decisions oportunes. Si tot continua en aquest horitzó, que pensem que es consolidarà, significarà una rebaixa substancial de les restriccions que encara tenim vigents“.

Per tant, mesures com l’exigència del passaport Covid o la limitació del nombre de comensals podrien eliminar-se d’ací a les Fallas. De fet, l’ús obligatori del certificat de vacunació per a l’accés a l’hostaleria finalitza el 28 de febrer i amb el descens de la corba de contagis tot apunta al fet que no es renovarà aquesta resolució.

El que sí que serà necessari en les carpes del carrer serà garantir la ventilació. Per a això, les comissions hauran de mantenir oberts permanentment els dos laterals. En el cas de desitjar tancar-los serà factible però deixaran de regir-se com a espais a l’aire lliure i hauran d’aplicar el protocol hostaler.