En aquests temps de coronavirus, la vitamina D ajuda a reduir la càrrega viral dels contagiats. No obstant això, malgrat les restriccions de mobilitat, no eixir al carrer també comporta un risc. En aquest cas, no sintetitzem suficient vitamina D en el nostre cos per falta d’exposició solar.
Per això, el professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), José María Benlloch, afegeix la importància de comptar amb immunomoduladors com la vitamina D. “Podrien tenir el mateix efecte que els antivirals directes. Ajudaria a disminuir ràpidament la càrrega viral de tots els infectats; pararia la cadena de contagis; i, per tant, disminuiria el pic de la segona ona», explica.
«El Dr. José Manuel Quesada, de l’Hospital Reina Sofia de Còrdova, ja ha realitzat un assaig clínic pilot amb la vitamina D molt esperançador en aquest sentit. Podria ser molt convenient elevar els nivells d’aquest nutrient de tota la població, ja que curiosament un percentatge important de la població espanyola té manca d’aquesta vitamina», conclou Benlloch.
Per què és tan important?
La forma activa de la vitamina D exerceix diverses funcions en el cos. Per exemple, el manteniment de la salut òssia, el creixement cel·lular o la regulació del sistema immune i cardiovascular.
Sempre s’ha dit que el calci enforteix els ossos. Tanmateix, això no seria possible sense els superpoders de la vitamina D. Aquesta s’encarrega d’absorbir el calci i fixar-lo a ossos i dents. Per això, quan parlem de salut òssia, aquest nutrient essencial per al nostre organisme.
A més, la falta de vitamina D s’associa amb una major susceptibilitat a tenir infeccions i malalties autoimmunes. A nivell cel·lular, també estimula lleument l’eritropoyesis, és a dir, la formació de glòbuls rojos.