Un visor cartográfico predice la desaparición de la Albufera en 2100
La Albufera en 2100 según el visor del Instituto Cartográfico Valenciano.

Les conseqüències del canvi climàtic podrien tenir efectes devastadors a València. La pujada del nivell del mar com a conseqüència de l’augment de les temperatures s’engoliria l’Albufera en 2100. A més, el Mediterrani també engoliria les platges de Pinedo i El Saler, tota una zona que desapareixeria.

Així ho prediuen els experts en un visor cartogràfic presentat aquesta setmana per la Conselleria d’Emergència Climàtica. Aquesta nova eina visual defineix el comportament del litoral valencià entre l’any 2050 i 2100 en funció de les emissions d’efecte d’hivernacle.

El visor s’ha realitzat sobre la base dels paràmetres utilitzats per experts de l’ONU aplicats a la costa valenciana. Aquest permet dissenyar plans d’adaptació i mitigació. L’objectiu és incitar a les administracions a adoptar mesures i estratègies que minimitzen els efectes del canvi climàtic.

EL MAR GANA TERRENY Al LITORAL VALENCIÀ

L’eina ha llançat ja alguns resultats preliminars. Aquests apunten a una inestabilitat agreujada pels fenòmens meteorològics extrems, cada vegada més recurrents i virulents.

La consellera Mireia Mollà ha advertit que el visor “funciona” i que “ja s’estan complint els efectes que pronostica”. És el cas, per exemple, de la tendència erosiva a les platges del centre de la província de València. El Saler i Pinedo ja presenten una reculada de 30 i 60 metres en l’última dècada. De seguir aquesta reculada, aquest podria arribar en el 2100 a l’Albufera desapareixent sota el mar.

Els resultats del visor assenyalen també La Marina Alta o el nord de Castelló com altres punts de pressió climàtica. A més, afirmen que en tots els escenaris de predicció la cota d’inundació afecta, almenys, a l’1% de la població de la Comunitat Valenciana; això és 50.000 persones.