Variantes ‘delta’ y ‘delta plus’: síntomas, diferencias y su situación en España
25/09/2020 Prueba PCR POLITICA ESPAÑA EUROPA COMUNIDAD VALENCIANA GVA

“La més contagiosa fins al moment”. Així defineix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a la variant delta del coronavirus. La també dita B.1.617.2 va aparèixer a l’Índia a l’octubre de 2020. Aquesta és assenyalada com la responsable del dramàtic augment de casos a l’Índia. No obstant això, la seua preocupació s’ha traslladat al món sencer, perquè en l’actualitat ja ha arribat a almenys 95 països. Així ho corrobora premsa la cap de la cèl·lula tècnica anticovid de l’OMS, María Van Kerkhove.

En paraules de l’organització, la variant presenta una combinació de mutacions que la fan més transmissible. Per aquest motiu, va camí de convertir-se en la dominant a nivell mundial, com en el seu moment ho va ser l’alfa (cep britànic). Les xifres parlen per si mateixes: aquesta versió és entre un 40% i un 60% més contagiosa que la britànica, i un 97% més que l’original.

No obstant això, ara els focus apunten a una nova variant de l’Índia: la delta plus. Aquest nou cep compta amb la mutació K417N que la fa més infecciosa i que ja ha contagiat a 40 persones. Descoberta el mes d’abril passat, ja ha fet sonar les alarmes de l’OMS. El motiu és que podria impactar en la capacitat dels anticossos per a matar al virus. Així ho explica la científica cap de l’OMS, Soymya Swaminathan, en declaracions arreplegades per El País. “Hi ha preocupació entorn de que aquest cep puga ser més mortal si es converteix en més resistent a fàrmacs i vacunes”.

Les diferències entre la delta i la delta plus

En aquest sentit, l’OMS assenyala que la “variant delta plus” té una mutació addicional a la qual presenta la delta original. En aquest sentit, l’experta explica que si una persona amb coronavirus infecta normalment a altres dues persones, la variant delta pot transmetre el patogen de quatre a huit persones. “El que explica el contagi de famílies senceres”, afig.

No obstant això, ara com ara els casos detectats de la nova variant són escassos. “Hi ha unes poques dotzenes”, afirma. Així mateix, l’experta de l’OMS assegura que les vuit vacunes autoritzades per l’OMS són efectives enfront de totes les variants del coronavirus. Sobretot quant es tracta de prevenir casos severs, hospitalitzacions i morts.

Quins són els símptomes de la variant delta?

Mal de cap, mal de gola, secrecions nasals, febre i tos. Aquests són els símptomes més habituals que provoca la variant delta. Així ho corrobora Tim Spector, professor d’epidemiologia genètica de la universitat King’s College London. En paraules de l’expert, la versió delta provoca més mucositat i mal de gola, però menys tos i pèrdua d’olfacte.

En aquest sentit, el professor assenyala que, al no comptar amb perduda d’olfacte, la gent pot pensar que es tracta d’un catarro. Aquesta situació podria implicar terribles conseqüències perquè podrien continuar assistint a esdeveniments socials, contagiant així a més població.

On es troba la variant delta i la delta plus?

Fins al moment, la mutació Delta es troba fonamentalment a Regne Unit. Allí representa una taxa del 84,7% respecte als positius totals registrats. D’altra banda, Rússia i Portugal també es veuen molt afectades amb percentatges d’incidència de 80,7% i 76,6%, respectivament.

Mentrestant, a Espanya el percentatge es redueix fins al 4% del total de casos diagnosticats, segons assenyala el Ministeri de Sanitat. Quant a la variant delta plus està menys estesa. Fins al moment ha sigut identificada dins d’Europa a Regne Unit, França, Portugal i Polònia.