València i el Port de València s’han sumat a la llista de capitals i d’institucions del món que oferixen la seua experiència, instal·lacions i projecció internacional per a trobar la fórmula definitiva que permeta acabar amb les tales il·legals d’arbres en qualsevol continent i la seua posterior comercialització. Es tracta d’una de les amenaces que patixen alguns països en desenvolupament les conseqüències ambientals, socials i econòmiques, les qual acaben generant problemes en tot el planeta.
Per a constatar com actua la inspecció fitosanitària, la duana i l’autoritat portuària en el control del comerç de la fusta, esta setmana s’han citat en el port de València representants de les administracions públiques d’Estats Units, Austràlia i de diversos països de la Unió Europea, tots ells membres de TREE; el grup d’autoritats encarregades de fer complir les lleis relacionades amb la regulació del comerç de la fusta (en anglès, Timber Regulation Enforcement Exchance).
Raúl Cascajo, en representació de l’Autoritat Portuària de València; Marta Català, de la Duana i Javier Collado, de la Inspecció de Sanitat Vegetal han exposat a la nodrida representació internacional com actua Valenciaport en matèria mediambiental, i en tot el relatiu a la inspecció documental, fiscal i sanitària de les importacions i exportacions de fusta.
Els representants de TREE han visitat la inspecció fito sanitària de Valenciaport i han pogut visionar diversos contenidors carregats amb mostres de diferents tipus de fustes en el lloc d’inspecció de Noatum Terminal.
“El port de València” – han explicat diversos representants internacionals – és de gran importància per les seues dimensions, per les dimensions dels seus tràfics i per l’abast de la seua activitat comercial. També pel seu compromís mediambiental i per la professionalitat de les seues inspeccions. Ens ha resultat de molta utilitat veure i poder tocar els contenidors, els embalatges, la documentació real a peu de grua, … i poder comprovar sobre la realitat, quan es compleixen i quan no es compleixen les indicacions que s’escriuen en els documents d’importació i d’exportació”.
Les tales il·legals d’arbres són les responsables de problemes de desforestació, de l’escalfament del planeta i de nombrosos incendis. Darrere d’aquesta pràctica il·legal sorgeixen grups de delinqüència organitzada, suborns, conflictes entre països i guerres civils, segons ve denunciant el Parlament Europeu des de 2005.
Per a acabar amb esta xacra social i mediambiental la Unió Europea treballa amb diverses mesures des de l’any 2003, a través del Pla d’Acció de la UE per a l’Aplicació de Lleis, Governança i Comerç Forestals (FLEGT, per les seues sigles en anglès) i de les normes EUTR (European Union Timber Regulation).