Valencia transformará las calles Xàtiva y Guillem de Castro
Diseño de la remodelación de la calle Xàtiva.

El Ajuntament de València ha presentat hui el projecte ‘Bulevard Cultural’. La iniciativa impulsada des de l’àrea de Desenvolupament Urbà proposa connectar la plaça de Bous fins al Museu de l’IVAM. L’objectiu és crear un eix verd que unisca el centre amb els jardins del Túria recuperant 18.000 metres quadrats d’espai per als vianants.

Des del consistori han ratllat la proposta de “gran envergadura”. Asseguren que amb ella es “renaturanizará” la ronda interior i es “redefinirà” la distribució de l’espai entre el trànsit rodat i els vianants.

Segons han detallat, l’àmbit d’actuació suposarà remodelar 55.500 m² i 1.965 metres de longitud. Avui dia el 72% d’aqueix espai està destinat a cotxes i el 28% a vianants. No obstant això, amb el canvi la situació canviarà de manera considerable. Després de l’actuació s’espera que el 61% del carrer siga per a vianants i el 39% per a cotxes.

Imagen

La transformació es farà mitjançant la reducció de carrils. Al carrer Xàtiva es deixarà un carril per a cotxes, dos per a autobusos i taxis i un altre per a bicicletes. Quant a Guillem de Castro l’actuació serà major. En aquesta via es deixarà un únic carril per a cotxes i un altre per a transport públic a més del carril bici.

A més, el projecte també contempla la eliminació del túnel que uneix Guillem de Castro amb Ángel Guimerá. L’Ajuntament ha proposat la seua supressió per a guanyar espai al carrer Quevedo podent crear zones verdes en les voreres.

D’altra banda, s’ha plantejat convertir en zona de vianants el carrer Alacant. Aprofitant el seu tancament al trànsit durant un any degut a les obres de la Línia 10 de Metrovalencia, el consistori ha plantejat la seua remodelació per a convertir-la en ús per als vianants.

UN MILIÓ D’EUROS PER Al BULEVARD CULTURAL DE VALÈNCIA

El ‘Bulevard Cultural’ va sorgir arran d’una proposta dels Pressupostos Participatius. En ella es plantejava un recorregut des de l’IVAM fins al MUVIM. No obstant això, l’Àrea de Desenvolupament Urbà ha proposat la seua ampliació fins al carrer Russafa.

El projecte s’emmarca dins de les actuacions de renaturalización de l’entorn urbà de València per a “generar espais accessibles, inclusius, intergeneracionals i dissenyats amb perspectiva de gènere ajudant a combatre el canvi climàtic”.

Una vegada es complete, el bulevard unirà una desena d’espais culturals de la ciutat: el IVAM, la Beneficència, el MUVIM, les Torres de Quart, l’Estació del Nord, els Jardins del Túria, Guillem de Castro, la Universitat Catòlica, l’institut Lluís Vives, la Biblioteca General, el Trinquet Pelayo i el Teatre Micalet.

Des de l’Ajuntament han marcat 2022 com l’any clau per a tenir el projecte redactat. Aquest eixirà a concurs pròximament amb un cost que s’acostarà al milió d’euros (950.000 euros). Una vegada es tinga, s’espera que les obres es desenvolupen per diferents fases encara que els seus terminis es desconeixen.