La consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, va defensar ahir la nova Llei de Funció pública que pretén «garantir que el valencià siga d’obligat coneixement per tot el personal de l’Administració Pública».
La dirigent va justificar la implantació d’aquesta norma amb la finalitat de poder garantir el dret de tots els ciutadans a dirigir-se en l’idioma que desitgen a l’Administració.
Entre els objectius de la llei destaca la racionalització de les oposicions, la reducció “dràstica” de cossos i escales de 201 a 91, la millora de la mobilitat interna, la baixada de l’alta taxa d’interinitat, contractar a 5.000 funcionaris per a “evitar que l’administració col·lapse”, afrontar les 5.000 jubilacions que s’esperen en la dècada vinent i “canvis profunds en el reclutament per a fer més atractiu l’ocupació pública”.
Els grups de l’oposició (PP, Ciutadans i Vox) van arremetre ahir amb duresa, contra el govern del Tripartit, reclamant que la norma no inicie el tràmit parlamentari, ja que finalment el sector sanitari no quedaria exempt d’aquest requisit lingüístic.
Tal com van argumentar els portaveus dels diferents grups de l’oposició, en el anteprojecte de la llei presentat, Ximo Puig, va defensar que el requisit exigit als funcionaris tinguera excepcions en àmbits com el de la sanitat o de la investigació, no obstant això, amb la nova norma, tot aquell que vulga ser mèdic en la Comunitat es veurà obligat a saber valencià.
L’oposició creu que la nova norma arracona el castellà entre els funcionaris
El Partit Popular va al·legar que la norma imposa el valencià i exclou a aquells treballadors que provenen de zones castellanoparlants.
Ciutadans, per part seua, va exigir a la consellera que no cedisca davant el xantatge de Compromís i Podem.
José María Llanos, líder de Vox, va sol·licitar al Consell que corregisca el seu “evident biaix ideològic” i deixe i imposar “més barreres i més desigualtats entre espanyols”.
Per tant, fins que s’elabore el document definitiu, els metges de la Comunitat no sabran si per a poder exercir se’ls exigirà, com a la resta de funcionaris valencians, conèixer les dues llengües cooficials de la Comunitat.