Valencia se prepara para dar un paso al confinamiento
Reunión de la Interdepartamental sobre la evolución del coronavirus. / GVA

El president de la GeneralitatXimo Puig, ha convocat per a aquest dimarts una reunió que podria suposar un pas més cap a un confinament parcial. Hui a les 13.00 hores tindrà lloc la comissió interdepartamental per a avaluar la situació epidemiològica.

Encara que tot apunta al fet que es descarta un confinament complet, sí que podrien aprovar-se majors restriccions. En les últimes setmanes, Puig ja va avançar que entre les opcions del Consell no estava tornar a confinar. El líder del PSPV va assegurar que era una mesura “extrema” amb “greus efectes secundaris”. A més, va recordar que el confinament “només podria decretar-lo el Govern espanyol”.

No obstant això, Puig sí que s’ha mostrat a favor d’aplicar mesures més restrictives. Ahir va reconèixer en una entrevista al Programa d’Ana Rosa (Telecinco) que les mesures adoptades fins al moment estaven resultant “insuficients” per a frenar la tercera ona.

COM ES POT RESTRINGIR MÉS SENSE UN CONFINAMENT?

Encara que es desconeix de moment quines seran les mesures anunciades, la Comunitat Valenciana podria seguir les restriccions ja adoptades en altres autonomies. Entre elles estaria avançar més el toc de queda.

Ara com ara, el Govern no permet aquesta possibilitat. A Castella i Lleó ja se li ha denegat l’avanç a les 20.00 hores com havien sol·licitat. No obstant això, això és possible que canvie en qüestió de dies ja que fins a 6 autonomies han demanat avançar l’hora de l’inici de la restricció de mobilitat. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ahir es va mostrar obert a poder modificar l’horari que actualment està limitat a les 22.00 hores.

Al toc de queda li podria seguir una pròrroga del tancament perimetral dels 26 municipis que van iniciar amb aquesta mesura el passat 7 de gener lloc que ara com ara no han millorat la seua situació sanitària. A més, ací podrien sumar-se noves localitats ja que moltes han empitjorat en les últimes setmanes.

TANCAMENT D’HOSTALERIA I ADÉU A les REUNIONS SOCIALS

Altres restriccions que hui podria anunciar Puig podrien afectar l’hostaleria. A Mallorca per exemple està tancada. Els bars i restaurants únicament tenen permès el servei de take away i està prohibit consumir en el local.

Si se seguira amb el model balear, avui també podria decretar-se el tancament de gimnasos i de centres comercials majors als 700 metres quadrats. En aquesta mesura quedarien exempts els supermercats encara que el seu aforament està limitat al 30%.

Finalment, està la qüestió de les trobades socials. Fins al moment la Comunitat Valenciana permet reunions de fins a 6 persones. La xifra es redueix en els bars i restaurants on es limita a 4 persones per taula.

No obstant això, a Mallorca s’ha fet un pas més. A l’illa estan prohibits totes les trobades amb persones amb les quals no es convisquen. Per tant, d’aprovar-se aquesta mesura, la vida social dels valencians quedaria paralitzada en qüestió d’hores.