Els suports al poble ucraïnès no cessen i el sector faller no serà menys. La mascletà d’aquest dissabte 5 de març tenyirà el cel de València de blau i groc en un clar homenatge a Ucraïna.

La Pirotècnia Tamarit serà la responsable d’aquest tret tal com ja estava previst en el calendari faller. Així ho revelava aquesta setmana en À Punt Noticies Vicent Carsí, un dels propietaris de la pirotècnia i espòs d’una dona d’origen ucraïnès.

Segons Carsí, la mascletà estarà dedicada «a un poble que només vol la pau». El valencià va ser un dels 106 espanyols que el passat cap de setmana van ser repatriats des d’Ucraïna. Aquest havia viatjat al país al costat de la seua família dies abans de començar el conflicte bèl·lic. Allí anaven a assistir a les noces de la seua filla, la qual va haver de suspendre’s després de la invasió.

Cinc dies és el temps que aquesta família va tardar a recórrer 200 quilòmetres fins a la frontera de Polònia. Arrere deixaven a un dels seus fills, molts amics i una casa en propietat que no saben si continuarà després de la guerra.

«El poble on tenim la nostra casa d’allí té un aeròdrom. Per això, ha sigut un dels primers punts que ha bombardejat l’exèrcit rus», explicava en la televisió autonòmica. No obstant això, no va dubtar a reconèixer que «això ara ja és el que menys importa».

VALÈNCIA AJUDA AMB MENJAR, MEDICINES I EVACUACIÓ

Vicent Carsí també està implicat en la acollida de xiquets ucraïnesos a través de la Fundació Junts per la Vida. Des d’aquesta ONG ja han començat a rebre a les primeres famílies que viatjaran pròximament a València.

Segons van indicar ahir per mitjà d’un comunicat, aquestes famílies estan arribant a l’estació de Przremysl (Polònia). Allí és on l’equip de la fundació està col·laborant amb l’operatiu d’evacuació. En qüestió de dies començarà el trasllat en autobusos i arribada a València.

D’altra banda, un total de nou autocaravanes valencianes estan realitzant el viatge contrari. Ahir van partir aquests amb l’objectiu de portar a la frontera d’Ucraïna medicaments i menjar no perible.

La caravana d’ajuda recorrerà 2.800 quilòmetres aquest cap de setmana. A més, una vegada arriben, utilitzaran els vehicles per a col·laborar en l’evacuació. Diverses famílies ucraïneses travessaran Europa en elles per a arribar a la capital del Túria i poder finalment refugiar-se de la guerra.