El mes d’abril tanca amb rècord històric en emissions de diòxid de carboni
Durant el confinament València va reduir a més de la meitat la contaminació. Un any després, Espanya no solament recupera els valors pre-Covid, sinó que duplica els de l’època preindustrial. Aquesta fita coincideix amb l’aprovació de la Llei de Canvi Climàtic que, precisament, té com a objectiu reduir l’efecte d’hivernacle.

Després que València reduïra més d’un 60% el nivell de diòxid de carboni durant el confinament, abril ha sigut el mes amb més emissions de diòxid de carboni de la història. El nivell nacional de concentració mitjana diària d’aquest gas contaminant ha sigut de 421,21 parts per milió. Aquesta xifra supera el doble del nivell recomanat. María, treballadora del Observatori del Canvi Climàtic de València, assegura que els valors recomanables «serien els preindustrials».

L’excés d’emissions de CO2 accelera l’efecte d’hivernacle, la qual cosa provoca un major calfament de la Terra. No obstant això, els efectes d’aquesta pujada de CO2 no són immediats, sinó que es perceben a llarg termini. «Encara estem notant els efectes de l’època preindustrial», explica María.

Llei de Canvi Climàtic

Aquesta fita coincideix amb l’aprovació en el Congrés de la nova Llei de Canvi Climàtic. És la primera norma específica que aborda la crisi climàtica. Amb ella es persegueix reduir l’efecte d’hivernacle un 23% abans de 2030. Uns objectius poc exigents en comparació amb les metes que ha marcat la Unió Europea. Per això, la nova Llei s’estrena amb moltes crítiques per part dels ecologistes. La nova norma «es queda curta» i ha de centrar-se més a «passar a l’acció», segons María.

La societat s’enfronta a una carrera contra rellotge per a canviar el tràgic futur de la Terra. La nova Llei espanyola de Canvi Climàtic és una primera canalització, encara que queda lluny dels objectius que estableix Nacions Unides per a salvar a la Terra.