La taxa turística de València torna a estar en el punt de mira de la política. Dos anys han passat des que Podem presentara la proposta en Les Corts Valencianes i només uns mesos des que el PSPV proposara una mesura similar per a les festes falleres. El debat no cessa i la capital del Túria segueix posicionada al seu favor.

Des de l’Ajuntament asseguren que eixa ajuda seria doble. La taxa afrontaria els costos dels serveis que el consistori presta als turistes en matèria de mobilitat, seguretat o neteja. A més, seria un mecanisme per a controlar els apartaments turístics de la ciutat.

No obstant, existeixen discrepàncies sobre la seua aplicació. Mentres uns partits advoquen per una taxa fixa, uns altres com Compromís demanen flexibilitat per a adaptar-la en funció del municipi. A pesar d’això tots coincideixen en una cosa: la taxa ajudarà a crear un turisme més responsable i sostenible.

Els primers estudis auguren una recaptació autonòmica de 40 a 48 milions d’euros anuals, quantitat que duplicaria el pressupost que la Generalitat destina cada any al turisme. La seua aplicació seria senzilla: pagar un import per persona i nit fins a un màxim de set pernoctacions però amb excepcions. Els menors de 16 anys i els viatgers de l’Imserso quedarien exclosos.

Mallorca, Barcelona, Amsterdam o Roma són algunes de les ciutats europees que ja compten amb esta taxa turística. València ja ha mogut fitxa i ara és la Generalitat la que haurà de pronunciar-se sobre este tema i decidir si crear este tribut o mantenir el sistema turístic tal i com està.