Valencia activa la alerta por contaminación atmosférica
La Plaza del Ayuntamiento bajo la influencia de la calima.

El Ajuntament de València ha activat el protocol de contaminació durant la jornada d’aquest dimecres. Tal com ha explicat l’alcalde, Joan Ribó, la Delegació de Qualitat Acústica i de l’Aire ha posat en marxa les pautes previstes en el protocol davant la presència d’intrusions de partícules d’origen saharià en l’atmosfera.

El nivell activat suposa l’aplicació de mesures informatives a la població. Aquestes es dirigeixen especialment  a persones que pateixen problemes respiratoris. «Es tracta d’una contaminació importada. No és conseqüència de la producció de diòxid de nitrogen ni per partícules PM10, sinó per vents procedents del Sàhara que eleven el nivell de contaminació per partícules», ha assenyalat Ribó.

Per això, l’edil s’ha dirigit a les persones que pateixen problemes de caràcter respiratori. Ribó els ha demanat «que tracten de no eixir de casa en la mesura que siga possible, fins que l’episodi cesse».

La decisió s’ha pres després de conèixer-se les dades de l’informe tècnic d’aquest mateix matí. En ell s’ha indicat que l’última mitjana diària en els mesuraments supera els 50 µg/m³ de PM10 en les estacions de França, l’Olivereta, Patraix i Doctor Lluch.

Les dades impliquen l’activació del nivell d’Episodi Tipus 1 que suposa la difusió d’una sèrie de mesures informatives per a la població. Les últimes dades registrades mostren una dada corregida de 62, 56, 57 i 51 µg/m³, respectivament, en les estacions esmentades. Quant als registres de diòxid de nitrogen, no s’ha produït cap superació dels nivells delimitats.

QUÈ HA PROVOCAT L’AUGMENT DE LA CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA?

Segons assenyala l’informe, les causes de l’increment són «el manteniment d’unes condicions meteorològiques de calma atmosfèrica». Aquestes «no han permès una dispersió adequada dels contaminants, davant la presència d’intrusions de partícules d’origen saharià».

El cap de Climatologia de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), José Ángel Núñez, ha assenyalat que el hivern és «l’època més propícia per a produir-se aquests episodis» a València. Segons ha detallat, això succeeix «quan hi ha anticicló i poc vent que deixa confinades les emissions contaminants al costat del sòl».

«En aquestes situacions es genera el que es diu en meteorologia inversió tèrmica. Ocorre quan la temperatura és més baixa al costat del sòl que a uns centenars de metres per damunt. Les inversions tèrmiques impedeixen la ventilació normal de l’atmosfera i deixen confinat l’aire al costat del sòl, de manera que no es produeix dispersió dels contaminants», ha detallat.

3 RECOMANACIONS PER A LA JORNADA DE CALITJA

A la vista d’aquestes circumstàncies, les recomanacions, dirigides fonamentalment a les persones més sensibles són:

  1. No realitzar exercicis físics a l’aire lliure.
  2. Romandre en llocs d’interior.
  3. Ús de mascareta clínica en cas de percebre’s alguna molèstia respiratòria. Si aquestes  molèsties persisteixen de manera aguda, acudir a un centre hospitalari.

Les mesures deixaran de tenir efecte tan prompte es restablisquen les condicions òptimes de qualitat de l’aire, la qual cosa serà comunicada per la mateixa via informativa.