Illa desvela cuánto le costará la vacuna del coronavirus a los españoles
El ministro de Sanidad, Salvador Illa, en rueda de prensa telemática desde Moncloa. / FOTO: Jesús Hellín (Europa Press).

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha presentat hui en Consell de Ministres l'”Estratègia de Vacunació COVID-19 a Espanya”. En aquest document s’ha establit l’ordre de prioritat dels grups de població a vacunar seleccionant en primer lloc quatre “grups preferents”.

Per a establir la priorització dels grups a vacunar contra el coronavirus s’ha realitzat a més una avaluació en funció de quatre criteris de risc. Aquests són risc de morbiditat greu i mortalitat, d’exposició, d’impacte socioeconòmic i de transmissió. Sobre la base d’aquesta avaluació s’ha establit la següent priorització de grups per a la primera etapa:

  1. Residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones majors i amb discapacitat.
  2. Personal sanitari de primera línia.
  3. Un altre personal sanitari i sociosanitari.
  4. Persones amb discapacitat que requereixen intenses mesures de suport per a desenvolupar la seua vida (grans dependents no institucionalitzats).

Una vegada es conega la disponibilitat de dosi de l’o les vacunes autoritzades i adquirides pel Ministeri de Sanitat, s’acordarà en el Ple del CISNS la priorització final de la vacunació a determinats grups de població.

ETAPES DE LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ

A més, s’han delimitat així mateix tres etapes de priorització en funció de la disponibilitat de dosi a cada moment:

  • Primera etapa. Subministrament inicial i molt limitat de dosi de vacunes.
  • Segona etapa. Increment progressiu del nombre de vacunes que permetrà anar augmentant el nombre de persones a vacunar.
  • Tercera etapa. Augment en el número de dosi i de vacunes disponibles per a cobrir a tots els grups prioritaris.

SEGUIMENT I AVALUACIÓ

L’Estratègia preveu diferents eines que permetran realitzar seguiment i avaluació de la cobertura, seguretat i efectivitat de les vacunes. Així, el Sistema Espanyol de Farmacovigilància ha desenvolupat un Pla específic de la vigilància de seguretat. Aquest analitzarà de forma contínua les notificacions de sospita de reaccions adverses.

En el mateix document s’especifica que “les vacunes que finalment s’empraran per a immunitzar enfront de la COVID-19 disposaran dels mateixos nivells de seguretat que qualsevol de les quals s’empren habitualment. I que els nivells d’eficàcia compliran amb els estàndards exigits perquè el seu ús siga autoritzat”.

“En el nostre calendari comú de vacunació al llarg de la vida tenim 14 vacunes. La bovina número 15, l’anticovid, serà igual de segura que les que ja s’està administrant en calendari vacunal“, ha subratllat Salvador Illa. A més, ha ressaltat que “serà gratuïta, igual que la resta de vacunes del calendari de vacunació”.

EL PAPER DE LES AUTONOMIES

El document, en el qual s’està treballant des de mitjan setembre, està basat en documents i recomanacions d’organismes internacionals com la Comissió Europea, l’ECDC i l’Organització Mundial de la Salut. Serà una única estratègia de vacunació comuna per a tot el país.

L’estratègia de vacunació té dos objectius principals: ajudar a controlar la morbiditat i mortalitat per COVID19 a Espanya; i que tot l’operatiu estiga llest per a començar a vacunar des del mateix moment en què la primera vacuna estiga aprovada.

L’Estratègia de Vacunació pretén ser un document viu, àgil i flexible, que s’anirà actualitzant a mesura que vaja augmentant el coneixement dels resultats dels assajos clínics.

L’Estratègia compta, finalment, amb el desenvolupament d’una estratègia de comunicació, fonamental per a contribuir al fet que l’accés a la vacunació siga efectiu, equitatiu, complisca amb els principis ètics i es desenvolupe amb ple respecte a la transparència. Els principis que regiran aquesta estratègia són els de veracitat, transparència, participació, equitat i avaluació.