El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha dit avui a Barcelona en el marc de l’acte per a exigir la posada en marxa del Corredor Mediterrani, que està ja en la “recta final”. Ábalos ha manifestat que confia que en 2021 estarà en servei i amb les obres pràcticament finalitzades el tram entre Algesires i França en ample estàndard. El titular de Foment també ha afegit que hi ha un gran impuls tècnic per a acabar aquesta obra, perquè el financer ja està cobert i ha afegit que “ara és quan es veu la llum”.

La pugna pel Corredor Mediterrani és, sens dubte, un dels assumptes que majors tensions ha generat entre l’administració central i les comunitats del litoral en els últims anys. Qui més i qui menys ha escoltat alguna cosa sobre aquest ambiciós projecte del govern central, però no tothom sap a ciència exacta en què consisteix.

Amb un traçat que connecta Algesires amb la frontera francesa, el Corredor és una infraestructura que promet vertebrar per via ferroviària d’alta velocitat el litoral mediterrani espanyol, a més de connectar-ho d’una manera ràpida i eficient amb la resta de regions europees.

Corredor
Vicente Boluda (centre) junt al president de la Generalitat, Ximo Puig.

Això, segons les associacions d’empresaris, permetria potenciar notablement les exportacions, reduiria exponencialment els temps de lliurament de mercaderies i contribuiria a situar als nostres sectors industrials i agrícoles en un lloc del mapa europeu.

Però no solament això: la instauració del Corredor donaria l’opció al ciutadà de desplaçar-se entre comunitats autònomes en molt menys temps. Per posar un exemple, un viatge d’Alacant a Barcelona passaria de portar-nos quasi 5 hores a fer-ho en a penes 3 en l’AVE del Corredor Mediterrani. Això significaria poder realitzar més d’un desplaçament en el mateix dia i, com apunten des de la plataforma #QuieroCorredor, “començar el dia a Almeria i acabar-ho a Barcelona”.

Gràcies als esforços de l’empresariat de regions com Catalunya, Murcia, Andalusia o la C. Valenciana per atorgar-li la rellevància que mereixia, fa ja anys que la conversa sobre el Corredor ocupa un lloc privilegiat en l’agenda pública. D’aquesta manera, cada vegada més gent és conscient dels beneficis que reportaria la seua instauració i de la urgència que aquesta suposa.

Corredor
Els empresaris acostumen a reunir-se en ciutats clau per al Corredor i exigir la posada en marxa de la infraestructura. .

No obstant això, dóna la sensació de que encara queda molt treball de conscienciació per fer. És necessària una implicació més activa de la societat civil perquè les reivindicacions prenguen la força necessària per a garantir el compliment dels terminis de finalització de la infraestructura, que avui dia es preveu que estiga acabada l’any 2025.

Per això, empresaris de tot arreu d’Espanya es reuneixen aquest dijous a Barcelona en una nova trobada organitzada per l’Associació valenciana d’Empresaris (AVE)i la seua plataforma #QuieroCorredor para continuar espentant cap a la finalització total del projecte abans de 2030, any límit marcat per la Unió Europea.

Amb la presència del nou ministre de Foment, José Luis Ábalos, la cita comptarà a més amb representants del món empresarial de la talla de Juan Roig (Mercadona), Josep Tarradellas (Casa Tarradellas) o Vicente Boluda (Boluda Corporación Marítima); tots ells habituals d’aquest tipus de concentracions per la instauració del Corredor.