De izq. A dcha.: el presidente del Consejo europeo, Charles Michel; el presidente de España, Pedro Sánchez; el presidente francés, Emmanuel Macron; y la canciller alemana, Angela Merkel. / FOTO: Dario Pignatelli (European Union)

EL PRIMER ENDEUTAMENT DE LA HISTÒRIA DE LA UE

L’acord es compon en primer lloc de un gran Fons de Recuperació de 750.000 milions d’euros, cridat “Next Generation EU“. L’objectiu és mobilitzar una quantitat massiva de recursos públics perquè la recuperació siga el més ràpida possible. Una recuperació que ha de sostenir-se en tres pilars que permeten un creixement fort, equilibrat i sostenible. Aquests són: la transició digital, la transició ecològica i la formació d’estudiants i treballadors.

Dels 750.000 milions, 360.000 es dedicaran a préstecs i 390.000 a transferències que s’atorgaran segons l’impacte de la pandèmia. Per a aconseguir mobilitzar tots aqueixos recursos, la Comissió Europea s’endeutarà per primera vegada en la història. Es tracta d’un pas de gegant en la construcció europea, d’acord amb la magnitud de la crisi econòmica i social causada pel COVID-19.

140.000 MILIONS PER A ESPANYA

Durant la negociació, el Govern d’Espanya ha aconseguit obtenir 140.000 milions d’euros durant els pròxims sis anys. Això és més de l’11% del PIB del nostre país.

L’aprovació dels fons de cohesió en els anys 90 va donar un impuls a la integració europea i va tenir un gran paper en el desenvolupament econòmic. “Si el fons de cohesió va suposar per a Espanya l’equivalent a uns 7.800 milions d’euros de llavors per a un període de sis anys, la qual cosa hem aprovat hui suposa quasi 73.000 milions d’euros per al nostre país: quasi 10 vegades més de la grandària d’aquells fons de cohesió, que tanta importància van tenir per al progrés i la prosperitat de tots els espanyols”, ha dit Sánchez.

PLA NACIONAL D’INVERSIONS

El Mecanisme de Recuperació i Resiliència comptarà amb 672.500 milions d’euros. D’ells a Espanya li corresponen 59.000 milions d’euros. Gràcies al programa, es posarà en marxa un pla nacional de reformes i inversions. L’objectiu és fomentar el creixement i la transformació de l’economia. Això ajudarà la transició ecològica, transformació digital, educació o millora de la protecció social.

D’altra banda, el programa ReactEU comptarà amb 47.500 milions dels quals a Espanya li corresponen 12.400 milions. Aquest nou programa és fonamental per a fer front a les conseqüències econòmiques i socials de la crisi.

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su llegada a la Cumbre.

APOSTA PEL DESENVOLUPAMENT RURAL

El pressupost per als pròxims set anys de la Unió Europea, aconseguirà 1 bilió, 74.000 milions. Es tracta d’una quantitat molt important i ambiciosa tenint en compte el nou context i que s’afig al Fons de Recuperació.

Quant a la Política Agrícola Comuna, s’ha aconseguit que la dotació final s’eleve en quasi 2.000 milions d’euros per als pròxims set anys. Des del començament de les negociacions, el Govern ha defensat una dotació ambiciosa per a ajudar el sector agrícola. És per això que una part substancial del pla nacional de recuperació i resiliència es destinarà a desenvolupament rural.

“UN DIA PER A RECORDAR EN LA HISTÒRIA DE LA UNIÓ”

“Hui Europa senta les bases per a donar una resposta a la crisi que avui pateix Europa: la crisi del COVID. Però sense perdre de vista el demà, sense oblidar els canvis que ha d’abordar com la transició ecològica i digital”, ha assenyalat Sánchez.

“Europa inicia el camí cap a un gran canvi. Una gran modernització. Prenem impuls per a situar a Europa a l’avantguarda de la revolució digital, verda i de cohesió social i territorial. Sense deixar a cap territori ni persona arrere. Lideratge i inclusió. Aquesta és la tasca a la qual estem dits els europeus. Un lideratge europeu que avui fa més mancada que mai en el món”, ha afegit el cap de l’Executiu.

Per al president del Govern, “hui serà un dia per a recordar entre els capítols més assenyalats de la història de la Unió. Hui tots els europeus guanyem i la Unió Europea ix molt més forta”.