La UCO registra el área de Urbanismo del Ayuntamiento de Valencia por el caso Azud
Edificio de Tabacalera donde se ubica el área municipal de Urbanismo. /

L’operació del cas Assut per la presumpta trama de corrupció urbanística continua en marxa. La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) ha procedit hui a registrar la Regidoria d’Urbanisme del Ajuntament de València.

Els agents han accedit a les dependències municipals de l’edifici de l’antiga Tabacalera. Allí han demanat documentació sobre les operacions realitzades en 2007.

No obstant això, no és la primera vegada. Segons ha explicat la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, “ja en 2018 ens van precintar documentació per l’operació Assut. Reitere, això es coneixia que estava en marxa i hi ha documentació precintada a l’Ajuntament de València des de fa tres anys. Supose que haurà sigut el que s’han portat”.

BLANQUEIG I PREVARICACIÓ, ENTRE ALTRES DELICTES DEL CAS

La investigació continua oberta en la qual ja és la segona fase del cas Assut. A més del registre, l’OCU també ha cursat comissions rogatòries amb la finalitat de cercar diners a l’estranger. Se sospita que alguns dels 14 detinguts dijous passat podrien haver amagat quantitats fora d’Espanya.

Entre els arrestats es troba l’últim exsubdelegado del Govern, Rafael Rubio (PSPV); i l’exvicealcalde de l’Ajuntament de València pel Partit Popular, Alfonso Grau. Tots dos es troben a la presó provisional des del dissabte al costat d’altres tres empresaris perquè existia risc de fugida o destrucció de proves.

Els altre huit detinguts estan en llibertat però se’ls han retirat els passaports i tenen prohibit eixir del país. A més, hauran d’acudir a compareixences setmanals en seus judicials.

Els delictes que s’investiguen són associació il·lícita, blanqueig, suborn, falsedat documental, grup criminal, prevaricació i tràfic d’influències. A això se suma que Rubio i Grau estan acusats d’haver cobrat possibles mossegades a canvi d’adjudicacions urbanístiques en el període comprès de 2004 a 2011. Amb aquesta operació haurien guanyat entre un milió d’euros (Grau) i 300.000 euros (Rubio).