submarino

«Una infraestructura com la dels ports més capdavanters d’Europa i de la resta del món, que evite el pas de camions per la ciutat i el seu perímetre, amb el consegüent resultat de contaminació atmosfèrica, que s’aprofite el túnel de Serradora; i que es destinen els recursos que costaria escometre l’ampliació de l’accés per carretera a realitzar el túnel passant de València». L’alcalde de València, Joan Ribó, ha reclamat així un accés ferroviari al Port com a garantia de desenvolupament, sostenibilitat i modernitat que exigix una infraestructura estratègica com és la portuària.

Ribó ha subratllat este matí la seua reclamació ferma d’un accés ferroviari al Port de València: «podem entendre que hi haja necessitat d’un accés nord, però ha de ser ferroviari, perquè plantejar-se fer un túnel per a camions, quan dins de 15 anys les exigències mediambientals poden haver canviat significativament la manera de transport i el paper dels camions, sembla senzillament un malbaratament econòmic de no sabem quants centenars de milions», ha argumentat.

Alhora, ha posat damunt la taula els possibles danys mediambientals d’una eventual ampliació i de la incorporació d’una infraestructura per carretera, front als accessos ferroviaris que tenen els ports punters de tot el món. Així, ha reclamat una nova Declaració d’Impacte Ambiental sobre el projecte que actualment té l’Autoritat Portuària, “que difereix substancialment del de l’any 2007”.

L’alcalde ha plantejat que l’ampliació amb nous accessos, «si és necessària, s’ha de fer pel túnel de Serradora millorant-ne la infraestructura ferroviària i, evidentment, acabant d’una vegada el túnel passant que necessita la ciutat». En qualsevol cas, completar el túnel de Serradora faria que el veïnat de Natzaret no haguera de suportar el trànsit de mercaderies.

«València no pot assumir el pas de camions ni per la ciutat ni amb un accés nord per carretera que empitjorarà la mobilitat urbana i periurbana, i provocarà evidents perjudicis per contaminació atmosfèrica». De fet, Ribó s’ha referit a la notícia apareguda als mitjans de comunicació sobre la denúncia que Europa podria plantejar durant la jornada d’este dijous contra Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE per incomplir els límits de contaminació atmosfèrica, després de l’expedient d’infracció obert contra l’Estat espanyol fa quatre anys, referit especialment a la situació registrada a Madrid i Barcelona. Tal com ha assegurat l’alcalde Joan Ribó, «no volem que esta situació es puga reproduir a València».