Un nuevo tren de alta velocidad anuncia su llegada a Valencia
Modelo del tren Frecciarossa de 'iryo' / IRYO.EU

S’obri un altre front en l’alliberament de l’alta velocitat ferroviària a Espanya. El projecte del consorci ILSA (Intermodalitat de Llevant, S.A.) i els seus trens ‘iryo‘ s’han presentat al públic amb magnificència. Aquest consorci és filial de l’aerolínia valenciana Air Nostrum i Trenitalia i amb la seua arribada es converteix en el quart protagonista del sector.

D’aquesta manera, ILSA començarà a competir pròximament amb altres empreses del sector ferroviari. En primer lloc ho farà amb Renfe i les seues dos marques: AVE i la low-cost Avlo. En segon lloc, competirà contra la nova Ouigo, propietat de l’Empresa Pública Francesa de Ferrocarrils (SNCF).

La companyia, amb seu social en la Comunitat Valenciana, és optimista com a la seua implantació. Asseguren que gestionaran un 30% de les freqüències de l’alta velocitat espanyola. Les ciutats triades en primera fase són Madrid, Barcelona, València, Alacant, Sevilla, Màlaga, Còrdova i Saragossa.

La ferroviària sorgeix en un context de transició ecològica. De fet, s’estan limitant els vols curts a favor de l’ús del tren. ILSA ha destacat que començarà a operar a Espanya amb l’única flota de trens totalment nous del mercat.

En concret seran 20 unitats de l’ETR 1000 —el cèlebre Frecciarossa italià— que han sigut fabricats entre Itàlia i Espanya per Hitachi Rail. També comptarà amb la col·laboració de Bombardier Transportation (Grup Alstom).

SOSTENIBILITAT I VISIÓ A LLARG TERMINI

Aquests trens compten amb la Declaració Ambiental de Producte (EDP). Asseguren que són els més sostenibles, ràpids i silenciosos d’Europa. A més, estan fabricats amb un 95% de materials reciclables i que permeten estalviar un 80% de diòxid de carboni per persona i trajecte.

La companyia arranca després de realitzar una inversió inicial de 1.000 milions d’euros en la seua flota. A més, calculen que generarà al voltant de 2.600 ocupacions i preveu atraure a 50 milions de passatgers en 10 anys.

Un nuevo tren de alta velocidad anuncia su llegada a Valencia
Primer tren ‘iryo’ que arriba a España / IRYO

En l’acte de llançament, Carlos Bertomeu, president d’ILSA, ha assenyalat la peculiaritat dels sectors aeri i ferroviari: “Tot el complex cal treballar-li-ho durant molts anys. Potser per això, en la companyia ens hem acostumat a ser corredors de fons”.

Bertomeu ha reivindicat que les bases de ‘iryo’ seran similars a les d’Air Nostrum. “La nostra fórmula està basada en diversos pilars: altíssima qualitat operativa, compliment escrupolós de la regulació vigent, tecnologia i equips d’última generació i una cultura de servei diferencial, en la qual hem invertit molt de temps i diners. Aquest conjunt d’atributs serà el principal avantatge competitiu d’Ilsa”.

REPTE AMBICIÓS DESPRÉS DE 30 ANYS D’ALTA VELOCITAT A ESPANYA

Per part seua, Simone Gorini, CEO d’Ilsa, ha apuntat que “Espanya és un país a l’avantguarda mundial en el nostre sector de referència, amb una de les majors i més modernes xarxes d’infraestructures ferroviàries, precursor en innovació, electrificació i material rodant”.

“Després de 30 anys d’alta velocitat a Espanya, aconseguirem un nou estàndard per al nou consumidor del segle XXI. En termes de personalització, digitalització i sostenibilitat. Volem transformar l’experiència de viatjar amb tren, situant al ferrocarril com a transport per a un futur més sostenible i posicionant-nos en el centre d’una concepció multimodal de la mobilitat”, ha sentenciat.