Una associació ecologista valenciana ha sol·licitat a l’Ajuntament de València transformar l’avinguda Cardenal Benlloch en un gran bulevard per a vianants. En concret, la proposta arreplega una peatonalització parcial d’aquesta via al costat del carrer d’Eduardo Boscá. El pla afectaria un total de 1,2 quilòmetres connectant l’avinguda Blasco Ibáñez amb els Jardins del Túria.

La responsable de la proposta és Acció Ecologista Agró, una associació pública que ha desenvolupat el projecte al costat del suport de sis entitats més. Aquestes són: València per l’Aire, València Camina, Ecologistes en Acció, Intersidindical Valenciana, Colecamins i el col·lectiu veïnal Fora Túnel.

En el document enviat al consistori asseguren que el trànsit motoritzat “ha descendit a més de la meitat” a València. Al mateix temps, assenyalen que a conseqüència de la pandèmia els vianants necessiten “el doble d’espai per a moure’s“. Per això, el gran eix verd per a vianants compliria amb un triple objectiu: permetre una mobilitat segura, millorar la salut del barri i reduir la contaminació.

L’avinguda Cardenal Benlloch durant una jornada de trànsit de vehicles públics i privats.

AIXÍ SERIA EL NOU BULEVARD VERD

L’acció suposaria la eliminació dels carrils centrals de trànsit rodat. Aquests passarien a ser zona per als vianants amb un espai reservat per a circulació de bicicletes. No obstant això, no s’eliminarien els carrils bus per a no canviar el pas de les línies 89 i 90 de l’EMT.

Aquesta zona de València compta amb huit col·legis, un mercat, dos centres de salut i un centre de dia per a majors. Per això, des d’Acció Ecologista Agró assenyalen que la iniciativa acostaria aquests serveis als ciutadans més vulnerables. Asseguren que es crearia “un recorregut segur i sense les llargues esperes semafòriques”. A més, declaren que suposaria un nou espai “per a la trobada social”.

DEMANEN EL NOU EIX PER A LA DESESCALADA

Segons el comunicat, la solució de prioritzar espais per a ciclistes i vianants està en línia amb les estratègies adoptades en ciutats com Londres, París, Milà o Nova York. Per aquesta raó, les entitats han proposat a l’Ajuntament que l’eix verd es desenvolupe en la desescalada.

L’argument proporcionat és que la iniciativa previndria futures ones d’infecció: “existeixen estudis que indiquen que una major exposició a la contaminació de l’aire suposa un factor que incrementa la taxa de mortalitat del coronavirus”.

Àrea d’actuació proposada per a la creació del nou bulevard verd.

GREZZI ES POSICIONA EN EL SÍ A LA PROPOSTA

El regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha mostrat el seu acord amb aquesta peatonalització. Assegura que se sent satisfet pel fet que l’Ajuntament reba aquest tipus de peticions. Ha subratllat que amb la irrupció de la pandèmia és més important que mai “la recuperació d’espai públic emprès fa cinc anys”.

Per això, ha animat a les entitats sol·licitants a aconseguir la suma de les associacions veïnals de la zona. Segons Grezzi, d’haver-hi un consens ciutadà suficient estaran “encantats” d’estudiar la proposta i “portar-la avance”.