tormentas

Les tempestes d’aigua i pedra que estan sacsejant esta setmana la Comunitat Valenciana han descarregat amb virulència en determinats termes municipals de la província de València eminentment agraris provocant quantiosos danys en els cultius al llarg d’una superfície total d’unes 1.300 hectàrees. Les pèrdues globals podrien ascendir, d’acord amb una primera estimació efectuada pels serveis tècnics de l‘Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), a una xifra superior als 4,5 milions d’euros. La vinya i els fruiters, sobretot, i l’olivar i l’ametler, en menor mesura, són les produccions que s’han portat la pitjor part.

Els sinistres s’han concentrat en les comarques d’Utiel-Requena: principalment en les explotacions que circumden les localitats de Caudete, Fuenterrobles, Camporrobles i Venta del Moro; i La Costera, sobretot en els terrenys compresos entre les poblacions de Moixent i Fontanars i molt especialment en el paratge conegut com el Bosquet.

Pèrdues d’un milió d’euros a Utiel-Requena

En el cas d’Utiel-Requena, a les calamarsades d’esta setmana cal sumar els episodis de pedra registrats durant el cap de setmana passat, tal com ja va informar dilluns passat aquesta organització agrària, de manera que la referida comarca està patint de manera intensa la inestabilitat del clima. Les primeres exploracions permeten determinar que la pedra que va caure el dimarts va causar danys en més de 400 hectàrees de raïm per a vinificación. Tenint en compte que els nivells d’afecció detectats es traduiran en minvaments de producció de fins al 50% de la futura collita en les parcel·les afectades, les pèrdues econòmiques se situaran entorn del milió d’euros.

Campos valencianos afectados por las tormentas primaverales.

Però és que, a més de la pedra als agricultors els preocupen molt les conseqüències que a mitjà termini puga tenir la gran quantitat d’aigua acumulada en les explotacions. La inundació dels vinyers, al costat de les brusques variacions de temperatura que s’estan produint aquests dies, comporta dos greus perills per al cultiu: d’una banda el risc de marchitez fisiològica, un fenomen característic de la varietat bobal, majoritària en la zona; i d’un altre costat: la proliferació de fongs com el míldiu.

El cultiu d’albercoc perd tres milions

Respecte a la situació creada per la tempesta de pedra a Moixent i els seus voltants, al voltant de 300 hectàrees d’albercoquers i uns altres fruiters han registrat danys molt apreciables, fins al punt que en algunes parcel·les s’ha fet malbé la totalitat de la collita.

En albercoc, les pèrdues econòmiques podrien superar els 3 milions d’euros, mentres que la incidència de la tempesta en els cultius de l’olivar i l’ametler no ha sigut tan intensa, ja que si bé la pedra ha descarregat sobre una superfície d’unes 600 hectàrees el valor de l’impacte econòmic negatiu és bastant menor que en el cas dels fruiters de la zona i se situarà en una mica més de mig milió d’euros.