Toni Gaspar
El presidente de la Diputación de Valencia en su paso por 7 Televalencia.

Toni Gaspar és un polític socialista valencià, president de la Diputació de València des de 2018 i alcalde del municipi de Faura des de 2003. A més, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València en 1999, amb l’especialitat d’Economia Pública.

Endinsant-nos en la seua vida política, Gaspar assumeix les delegacions de Cultura a l’Ajuntament de Faura en 2003. Mentre que a nivell provincial, en 2018, és elegit president de la Diputació de València en sessió plenària, després de la presa de possessió celebrada el 17 de juliol d’aqueix mateix any.

En aquesta entrevista al programa d’Àgora de 7 Televalencia, el polític valencià ens es centra en el municipalisme. També, tractarem els problemes del turisme de València i el polèmic decret de romanents

El presidente de la Diputación de Valencia, Toni Gaspar, durante la entrevista en el programa Ágora de 7Televalencia.
El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, durant l’entrevista en el programa Ágora de 7Televalencia.

Opinió referent al polèmic decret de romanents. Quina és la valoració del president de la Diputació de València?

Jo crec que sobraven els espectacles. Pense que els polítics estem per a solucionar problemes i no per a crear-los. Algun polític en algun partits es dedica més a cercar pancartes i xous. Per això, jo sempre apel·le al diàleg i més en situacions com aquestes. Cal recordar que aquest problema venia d’abans, però certs polítics s’han dedicat a fer molt de soroll. Aquest problema va venir amb l’anterior legislatura del Partit Popular. La ministra Montero només pretén solucionar un problema que el govern implicava d’abans.

Què ens pot avançar del Pressupost 2021 de la Diputació?

No obtindrem els mateixos ingressos que l’any passat. Llavors, partint d’aqueixa base, la situació no serà la mateixa. Per això, la partida d’impostos descendirà. Si no hi ha activitat econòmica, tampoc es podrà generar molts impostos.

No obstant això, en la part de despeses, hi ha una columna vertebral que no s’ha vist alterada. Perquè, abans de començar el 2020 ja vam fer la previsió de les inversions. En aquest cas, el pla d’inversions de la Diputació són més de 140 milions d’euros. Aquests diners s’injecta als ajuntaments de la província per primera vegada. És el pla més ambiciós en 30 anys.

D’altra banda, tenim un marge més reduït respecte a la despesa corrent. Enguany va estar més condicionat amb les despeses de la pandèmia. Per això, hem canalitzat aquesta despesa a un fons, perquè els diners arribe directament als ajuntaments.

Davant la situació delicada del sector turístic provincial, quina serà l’estratègia de la Diputació?

Nosaltres tenim un patronal de turisme, que ha hagut de tirar tota la seua estratègia al març. Perquè no tènia cap sentit seguir amb ella, donada la situació. Ara mateix, el diputat de turisme, amb el seu equip, està traçant una estratègia per a 2021, redefinint totes les línies.

A més, hem sol·licitat al Secretari Nacional de Turisme que prorrogue els ERTEs perquè moltes empreses puguen sobreviure per a l’any que ve.

El presidente de la Diputación de Valencia, Toni Gaspar, durante la entrevista en el programa Ágora de 7Televalencia.
El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, es entrevistat en el programa Ágora de 7Televalencia.

La vida personal de Toni Gaspar

Quin és l’últim llibre que ha llegit?

Aquest estiu he llegit moltes coses. És el que té un estiu “d’infància”, és a dir, de no eixir de la província. Jo em quedaria amb el llibre de Sandro Rossell, “Una forta abraçada”. M’agrada perquè a part de parlar dels seus dies i experiències en la presó, tracta moltes més coses.

Quin lloc tria per a desconnectar?

Més que llocs per a desconnectar, són les persones. La persona perfecta et pot fer desconnectar en qualsevol lloc. Però si he de triar lloc seria el mar.

Toni Gaspar es considera supersticiós?

Doncs no. Em sé totes les supersticions perquè sóc molt curiós, però, en el meu cas, no ho sóc per a res.

Practica algun esport?

M’agrada molt eixir a córrer. Encara que actualment l’esquena m’ho impedeix més. No obstant això, m’encanta eixir a córrer per la muntanya.