Los tests rápidos de España para detectar el coronavirus son defectuosos
Personal sanitario manejando material médico. / FOTO: REUTERS

S’esperaven com a “oro en paño” i semblava que no arribarien però en fer-ho va venir la sorpresa: no funcionaven. Això és el que ha passat amb els tests de detecció ràpida del coronavirus comprats pel Govern a la Xina.

Va ser el diumenge passat quan es va anunciar que anaven a repartir-se aquests 640.000 tests per tota Espanya. A més, el mateix ministre de Sanitat, Salvador Illa, va declarar que no serien els únics ja que havien comprat mig milió més.

El problema ha vingut en començar a utilitzar-se en els centres sanitaris i comprovar-se que no funcionen bé. La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) ha sigut la responsable de comunicar aquest advertiment. Segons han indicat, els tests arribats a Espanya tenen una sensibilitat inferior al 30% en la detecció del virus quan hauria de ser del 80%.

Què suposa això? Aquest percentatge significa que molts pacients que poden estar contagiats i es detectarien per la prova ordinària del PCR eixirien com a negatius en sotmetre’s al test. És a dir, podrien expandir més el virus al no estar en aïllament per desconèixer el seu vertader estat de salut.

Segons ha arreplegat l’Agència EFE, la portaveu de la SEIMC, María del Mar Tomás, ha declarat que la sensibilitat dels tests que hi ha a Espanya estan entre el 20-30%. “Amb aquesta sensibilitat és pràcticament impossible utilitzar-los rutinàriament. Hauria de tenir una confirmació posterior per la tècnica d’amplificació RTPCR”, ha declarat.

A més, Tomás defensa la necessitat de comptar amb aquests tests molt més ràpids amb la tècnica ordinària. Assegura que un diagnòstic ràpid és vital per a identificar els casos i aïllar i tractar al pacient des dels primers símptomes. De la mateixa manera, assegura que és beneficiós per a la descongestió de les urgències hospitalàries.

EL GOVERN COMPRA A UNA EMPRESA XINESA SENSE LLICÈNCIA

Ací no acaba tot. A la fallada dels test se li suma l’anunci de l’ambaixada de la Xina a Espanya. Aquesta ha declarat per mitjà de Twitter que l’empresa a la qual el Ministeri de Sanitat va comprar aquestes proves no té llicència.

Segons han comunicat, el Ministeri de Comerç de la Xina va oferir al Govern d’Espanya una llista de proveïdors oficials. No obstant això, la compra es va fer finalment a Shenzhen Bioeasy Biotechnology, companyia que no estava inclosa en el llistat.

Pel que sembla, aquesta empresa no ha obtingut encara la llicència oficial de l’Administració Nacional de Productes Mèdics de la Xina per a vendre els seus productes.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha confirmat la notícia. Aquest ha declarat que ja s’han retornat els tests i que pròximament es rebran uns nous.