Un nou test desenvolupat a València permet detectar la presència de burundanga i droga caníbal en mostres de saliva o diluïda en begudes. La nova prova és una eina ràpida, senzilla i barata. A més, mostra resultats en només 15 minuts.
Un equip de la Universitat Politècnica de València ha sigut el responsable de la seua creació al costat del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioingeniería, Biomaterials i Nanomedicina. També ha col·laborat l’Institut BAM de Berlín i els seus resultats ja han sigut publicats en la revista Nanoscale.
Segons recents estudis, les agressions sexuals amb submissió química de les víctimes suposen ja el 20’9% dels casos. La principal droga utilitzada en aquestes violacions és l’alcohol. No obstant això, els agressors empren també altres substàncies psicotròpiques com la burundanga. Aquesta és molt difícil de detectar perquè el seu rastre desapareix de forma molt ràpida en l’organisme.
El test és una tira reactiva sobre la qual es deposita un nanosensor basat en nanopartícules. Aquestes nanopartícules estan carregades amb un indicador fluorescent i funcionalizado amb una porta molecular que respon específicament en presència de l’estupefaent. Per a la seua lectura s’utilitza una cosa tan quotidiana com un telèfon mòbil.
«Amb un mòbil i en menys d’un quart d’hora podrem saber si hi ha hagut un intent d’agressió sexual per submissió química amb aquesta droga. Per a això bastarà amb prendre una xicoteta mostra de saliva o de la beguda i submergir la tira. Si hi ha droga, el nivell de fluorescència augmentarà ràpidament, a causa de l’alliberament del colorant del nanosensor depositat. Una vegada han transcorregut els 15 minuts es pren una foto amb el telèfon mòbil. Comparant-lo amb una mostra que no conté l’estupefaent es pot comprovar veritablement la presència de burundanga», explica Eva María Garrido García, de l’Institut IDM en la UPV.
Droga caníbal i altres substàncies similars a la burundanga
A més de la burundanga, el test permet detectar MDPV (metilendioxipirovalerona), l’anomenada droga caníbal. «Pot detectar de manera simultània tots dos estupefaents usant la mateixa mostra de saliva o beguda. I podria ampliar-se a altres substàncies», destaca Ramón Martínez Máñez.
«Hi ha drogues en circulació que poden arribar a incapacitar a la víctima. Entre elles està la droga caníbal, però també la ketamina, el GHB o el flunitrazepam. El nostre sistema, gràcies a la seua versatilitat, pot adaptar-se també per a la detecció d’aquestes i altres substàncies en mostres líquides. I cosa que és més important, en qualsevol dels casos, pot ser utilitzat per qualsevol persona, sense necessitat de tenir un coneixement expert«, destaca Martínez.
L’equip de l’IDM i el CIBER-BBN va validar aquests nous test en diferents assajos d’alliberament cinètic desenvolupats en els seus laboratoris de la Universitat Politècnica de València i en col·laboració amb el Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung (BAM) de Berlín.